САЩ остават без съюзник в Сирия, докато Русия и Турция затоплят отношенията си

4266
САЩ остават без съюзник в Сирия, докато Русия и Турция затоплят отношенията си
Снимка: Getty images/Guliver

С все по-увеличаващата се възможност от военна конфронтация с Русия, САЩ се надяват на подкрепа от европейските си партньори като Франция и Великобритания. Но помощ от стратегическия регионален съюзник – Турция – е все по-малко сигурна, въпреки позицията ѝ в северната граница на Сирия, както и опозицията ѝ към режима на Башар Асад. Това пише британското издание The Guardian, цитирано от агенция "Фокус".

Пораждат се спомени от 2003 г., когато Турция отказа да се включи във водената от САЩ инвазия в Ирак. На чия страна е Турция е въпрос с повишена трудност за политиците във Вашингтон, особено на фона на все по-сближаващите се отношения между Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Въпреки че Турция е членка на НАТО, тя увеличава отбранителното си взаимодействие с Русия. В същото време военната колаборация със САЩ е оставена на заден план.

Поставена пред турските рестрикции, американските операции на ВВС в базата Инджирлик биват спрени. Миналата година Германия, също членка на НАТО, беше принудена да изтегли своите части от Инджирлик след поредното влошаване на отношенията между Европейския съюз и Турция.

Припомняме, че напрежението между САЩ и Турция се породи след проваления опит за преврат през 2016 г., за който Ердоган обяви, че е предизвикан от опоненти, намиращи се на територията на САЩ.

Близките отношения между Турция и Русия са сравнително скорошен феномен. Двете държави бяха в обтегнати отношения след като през ноември 2015г. Турция свали руски самолет заради предполагаемо нарушаване на въздушното пространство. Москва отговори с налагане на икономически санкции. Обратът в отношенията дойде след опита за преврат, при който Путин обяви пълната си подкрепа за Ердоган. От тогава отношенията между двете държави процъфтяват, а сътрудничеството между тях се развива в различни сфери, не само във военната. Общите цели пред Путин и Ердоган са няколко: те желаят да оформят следвоенното положение в Близкия изток в своя полза, както и да намалят влиянието на САЩ в този регион. За Русия има и още една важна полза – създаване на разрив в НАТО и ограничаване на военните възможности на САЩ в този регион.

BBC: Тереза Мей е готова да тръгне на война в Сирия без парламентарно одобрение

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че е готова да се присъедини към военни действия срещу пр авителствените сили на Сирия бе...

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп обсъдиха кризата в Сирия по време на телефонен разговор късно вечерта в сряда. Това съобщи за агенция France Presse източник от турската администрация, без да дава повече подробности.

По-късно Белия дом потвърди информацията и публикува кратко комюнике, в което се посочва, че "двамата лидери са се съгласили да поддържат тесни връзки относно ситуацията", пише още БГНЕС.

Новината идва ден, след като турският министър-председател Бинали Йълдъръм призова Русия и САЩ да спрат с "уличните си препирни" по отношение на Сирия, за да не се налага "мирните жители да плащат цената" от тази битка.

„Това е махленска свада. Те се бият като улични побойници. Но кой плаща цената за това - цивилните“, каза Йълдъръм и допълни, че "сега не е времето за вражда, а за лекуване на раните в региона и обединение“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com