САЩ пак отмени тест на хиперзвуковото си оръжие. Защо?

3389
САЩ пак отмени тест на хиперзвуковото си оръжие. Защо?
Снимка: Air Force

САЩ признаха, че няма да имат време да тестват, приемат и разположат хиперзвукова оръжейна система с голям обсег през септември, съобщава Bloomberg. Отбелязва се, че Пентагонът измества срока за втора поредна година.

Решавайки да признае очевидното, американската армия обяви на 14 септември, че няма да успее да изпълни своята четиригодишна цел за разполагане на хиперзвукови оръжия през оставащите две седмици на септември.Още: Надпреварата за хиперзвуково оръжие - заслужава ли си предвид и опита от войната в Украйна?

"Не е необичайно датите за разгръщане да бъдат коригирани въз основа на събития в реално време. Ние продължаваме активно да се стремим да тестваме и разгръщаме хиперзвукови оръжия с голям обсег. Нашата цел е да пуснем тази система възможно най-скоро след успешно тестване. Това е основен приоритет в програмата за модернизация, изпълнявана от въоръжените сили и Министерството на отбраната", съобщиха от Пентагона.

Ново отлагане

За втора поредна година Пентагонът пропусна целевата дата за старта на първото си оперативно хиперзвуково оръжие. Междувременно Китай и Русия вече са разположили своите нови системи.

Военновъздушните сили също пропуснаха важен краен срок миналата година, като не успяха да пуснат новата хиперзвукова ракета ARRW, изстреляна от B-52, до края 2022 г. поради лоши резултати от тестовете. Три неуспешни теста на разработваната ракета-носител ARRW провалиха плановете за стартиране на производството на ракетата миналата година, пише Bloomberg.

Министърът на сухопътните сили на САЩ Кристин Уормът каза през юни, че се работи много усилено, за планиране на критичния тест "във времева рамка, в която можем да пуснем първата батарея в експлоатация" до 30 септември, края на 2023 година.

Тези планове обаче бяха провалени, когато Съединените щати отмениха ключовия тест на 6 септември поради проблеми, открити по време на предполетна проверка. Още: Пентагонът действа, за да догони Русия и Китай при хиперзвуковите оръжия

Системен интегратор на далекобойни хиперзвукови оръжия е корпорацията Lockheed Martin. Обявеният боен радиус на това оръжие е 2780 километра. Това е ракета с наземно базиране, оборудвана с хиперзвукова бойна част.

За 2024 г. армията на САЩ иска 944 милиона долара за продължаване на процеса на проектиране и разработка, както и още 157 милиона долара за доставки.

Автор: Антъни Капач

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка