Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ унищожиха обекти на хутите в Йемен

20 юни 2024, 06:25 часа • 2435 прочитания

САЩ унищожиха два обекта в Йемен, принадлежащи на бунтовниците хути, предаде БГНЕС. Това се случи, след като през последните дни бунтовниците извършиха серия от нападения срещу кораби. 

Още: САЩ ликвидираха поредните дронове на хутите

Атаките на хутите

От ноември 2023 г. хутите атакуват плавателни съдове в Червено море и Аденския залив в нападения, които според тях са в знак на солидарност с палестинците по време на войната между Израел и Хамас в ивицата Газа.

САЩ и Великобритания нанесоха удари в Йемен, целящи да намалят способността на подкрепяните от Иран бунтовници да извършват нападенията, като в същото време се полагат и международни военни усилия за прехващане на безпилотни самолети и ракети, изстрелвани към корабите. "Силите на USCENTCOM успешно унищожиха една наземна контролна станция и един команден и контролен възел" в контролиран от хутите район на Йемен, се казва в изявление на военното командване на X.

В него се добавя, че през последните 24 часа силите на СЕНТКОМ допълнително са унищожили два подкрепяни от Иран хутхийски "повърхностни плавателни съда без екипаж (USV) в Червено море".

Междувременно се смята, че търговският кораб MV Tutor, който беше изоставен и дрейфуващ след нападение на хутите миналата седмица, е потънал, съобщи късно във вторник Морската търговска служба на Обединеното кралство (UKMTO).

Плаващият под либерийски флаг, притежаван и управляван от Гърция кораб за насипни товари, беше ударен от дистанционно управляван морски дрон и въздушен снаряд на 12 юни, при което загина филипински член на екипажа.

Още: Хутите са ударили и повредили гръцки търговски кораб

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес