САЩ увеличава средствата за шпионаж срещу Русия

2875

Всички американски разузнавателни агенции разширяват операциите си срещу Русия до невиждани от времето на Студената война мащаби, пише в пространен материал The Washington Post.

Флагмани на своеобразната мобилизация са ЦРУ и АНС. Предвижда се ресурси, които двете могъщи агенции досега са ползвали в борбата с тероризма в Близкия изток, да бъдат пренасочени към Русия. За тази цел ще бъдат отделени 10% от бюджетите на съответните агенции. Припомняме, че годишно САЩ харчи за разузнаване 53 млрд. долара.

Щабът на Клинтън обвини Тръмп в насърчаване на чуждестранния шпионаж

Щабът на кандидата на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън разкритикува нейния опонент от Републиканската партия Доналд Тръмп...

Причина за решението са действията на Москва в Украйна и в Сирия, както и невъзможността да бъдат предвидени по-рано плановете на руския президент Владимир Путин. Това обаче ще е изключително трудна задача, тъй като Путин е бивш агент на КГБ и взема необходимите предпазни мерки, за да не позволи подслушване и изтичане на важна информация по Кремъл, казват американски разузнавателни източници. Счита се, че Русия има 150 или повече оперативни агенти на американска територия, които упражняват и контраразузнавателна дейност, докато ЦРУ има едва няколко дузини свои агенти в Русия. През последните години обаче Централното разузнавателно управление е започнало да набира агенти в Русия, възползвайки се от по-свободния режим на пътуване в чужбина за руснаците и вербувайки по-високопоставени руснаци.

Според директора на ЦРУ Джеймс Клапър Путин е „импулсивен и опортюнист”, като по-скоро не се води от устойчиви стратегически цели и това пречи да бъдат предвидени действията му. „Мисля, че той по-скоро мисли ден за ден”, каза Клапър по адрес на Путин пред CNN. Бивши агенти на ЦРУ обаче не са съгласни с Клапър и са категорични – Путин иска да превърне Русия в основен съперник на САЩ в глобален аспект, както беше по времето на СССР.

Източници от Белия дом и Пентагона подчертават, че за САЩ все още приоритет номер едно е борбата с ислямисткия тероризъм и че променените задачи пред ЦРУ и АНС относно Русия не означават желание за възраждане на Студената война. По времето на Студената война около 40% от разузнавателния капацитет на САЩ е бил посветен на СССР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com