САЩ вадят от склада ПВО-оборудване от Студената война, за да го пратят на Киев (ВИДЕО)

9587
САЩ вадят от склада ПВО-оборудване от Студената война, за да го пратят на Киев (ВИДЕО)
Снимка: YouTube.com/Military Highlights

САЩ обмислят да извадят от складовете старото оборудване за противовъздушна отбрана HAWK и да го пратят на Украйна в подкрепа срещу руските атаки с ракети и дронове. Това съобщава „Ройтерс“ във вторник, позовавайки се на двама американски служители.

Ако бъдат изпратени на Киев, ракетите HAWK ще представляват подобрение спрямо Stinger - по-малки системи за противовъздушна отбрана с по-малък обсег, които Щатите вече предоставиха на украинците, за да подкрепят защитата им срещу Русия.

NBC: Конгресът ще опита да одобри 50 млрд. долара за Украйна, преди републиканците да имат мнозинство

Поради опасенията, че републиканците могат да намалят драстично помощите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса, законодате...

Администрацията на Джо Байдън ще използва като инструмент президентските правомощия за изтегляне на средства, за да прати оборудването HAWK на Украйна. Правомощието позволява на САЩ да прехвърлят бързо отбранителни продукти и услуги от запасите си без одобрението на Конгреса - в отговор на извънредна ситуация.

Системата HAWK е базирана на технология от ерата на Виетнамската война и е произвеждана по време на Студената война, но е модернизирана няколко пъти. Тя е предшественик на системата за противоракетна отбрана PATRIOT на Raytheon Technologies, която все още не е обсъждана като помощ за Украйна, съобщиха американските представители пред „Ройтерс“.

Не е ясно с колко системи и ракети към тях разполагат Съединените щати. От Белия дом са отказали коментар по темата пред агенцията.

ОЩЕ: Куп западни държави обещаха нови оръжия на Украйна - ето какви (ВИДЕО)

Украйна: Русия изстреля 10 ирански дрона от територията на Беларус

Руснаците са изстреляли 10 ирански дрона камикадзе "Шахид-136" от територията на Беларус. В Киев и региона е била обявена въздушна трев...

MIM-23 HAWK е американска ракета земя-въздух със среден обсег. Тя е проектирана да бъде много по-мобилен аналог на MIM-14 Nike Hercules, заменяйки възможностите за обхват и височина за много по-малки размери и тегло. Нейните характеристики на ниско ниво са значително подобрени в сравнение с Nike чрез внедряването на нови радари и полуактивна радарна система за насочване с непрекъсната вълна. Влиза на въоръжение в армията на САЩ през 1959 г.

През 1971 г. е подложена на мащабна програма за усъвършенстване, в рамките на която са направени няколко подобрения на ракетата и са заменени всички радарни системи с нови модели. Подобренията продължават и през следващите 20 години - през 1995 г. се добавя нова бойна глава, която я прави способна да се бори с тактически ракети с малък обсег.

Ракетата се произвежда и извън САЩ - в Западна Европа, Япония и Иран. Щатите никога не са използвали HAWK в бойни действия, но тя е била употребявана многократно от други държави. Произведени са приблизително 40 000 такива ракети.

Американският президент Джо Байдън обеща на украинския си колега Володимир Зеленски, че Вашингтон ще снабди Киев с подобрени системи за ПВО, след като Русия осъществи мощни ракетни атаки по-рано този месец. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече заяви, че Испания има намерение да прати 4 пускови установки HAWK на Украйна.

САЩ вероятно ще изпратят на Украйна ракети-прехващачи за системата HAWK в началото, тъй като не е ясно дали има достатъчно американски пускови установки, които да са в добро състояние, заяви пред „Ройтерс“ американски служител.

Луганск: Следващите три седмици очакваме ядрена провокация от Киев

Следващите три седмици ще бъдат изключително опасни заради вероятността Запада да използва Киев за ядрена провокация. Това заяви ръково...

Обмисля се президентското правомощие за оръжията да се вкара в действие по-късно тази седмица, според източниците. Един от американските служители заяви, че тя вероятно ще бъде около половината от размера на последните пакети за подпомагане на сигурността на Украйна, които бяха на стойност около 700 млн. долара.

От началото на войната на Владимир Путин в Украйна (24 февруари) САЩ са оказали помощ на Киев в размер на 17,6 милиарда долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com