САЩ вече предложи проекторезолюция за избори във Венецуела

2157
САЩ вече предложи проекторезолюция за избори във Венецуела
Снимка: iStock/Guliver

Съединените щати и съюзниците им в Съвета за сигурност на ООН излязоха със съвместна проекторезолюция, призоваваща за предоставяне на международна помощ на Венецуела и за провеждане на президентски избори. Въпреки че все още не е определена дата за гласуване на американския проект и преговорите продължават, Русия вероятно ще използва правото си на вето да го блокира като част от подкрепата си за режима на Никола Мадуро, пише БГНЕС.

Текстът изразява "пълна подкрепа за Народното събрание като единствената демократично избрана институция във Венецуела". Председателят на законодателния орган Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, оспорвайки управлението на Мадуро. Проекторезолюцията подчертава "дълбоката загриженост от насилието и прекомерната употреба на сила от венецуелските сили за сигурност срещу невъоръжени, мирни протестиращи". Тя също така "призовава за незабавно започване на политически процес, водещ до свободни, честни и надеждни президентски избори с международно наблюдение на изборите, в съответствие с конституцията на Венецуела". Текстът изисква генералният секретар на ООН Антонио Гутереш "да помогне" в осъществяването на такива избори. В документа се "подчертава необходимостта от предотвратяване на по-нататъшно влошаване на хуманитарната ситуация във Венецуела и улесняване на достъпа и предоставянето на помощ на всички нуждаещи се на цялата територия на Венецуела".

САЩ убеждава венецуелски военни да свалят подкрепата си към Мадуро

САЩ се намираг в непосредствен контакт с представители на венецуелската армия и ги призовават да се откажат от подкрепа за президента Н...

Москва вече планира да предложи алтернативен текст на американския. В него се набляга на това да се реши кризата с "всички възможни мирни мерки".

Хуманитарната помощ, изпратена от Съединените щати, пристигна в колумбийския град Кукута на границата с Венецуела, но Мадуро отказа да пусне пратките. Гуайдо заяви в петък, че е готов да предприеме всички необходими мерки, включително разрешаване на американска военна намеса, за да свали Мадуро от власт и да облекчи хуманитарната криза.

Междувременно действащ полковник във венецуелската армия оттегли своята подкрепа от президента Николас Мадуро, подкрепяйки лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

"Деветдесет процента от нас във въоръжените сили сме наистина нещастни. Ние сме използвани, за да ги държим на власт", заяви полковник Рубен Пас Хименес във видеозапис, излъчен снощи. Той призова колегите си да помогнат за допускането на хуманитарна помощ във Венецуела.

Мадуро: Няма защо да има президентски избори

Държавният глава на Венецуела Николас Мадуро не счита за необходимо провеждането на президентски избори в страната, предава TACC, цитир...

Доставената пратка с хуманитарна помощ от САЩ понастоящем е в Кукута, Колумбия, на границата с Венецуела. Мадуро не допусна помощта да премине границата, като я определи като предвестник на американската инвазия.

Преди седмица генералът от военновъздушните сили Франсиско Янез също заяви, че вече не подкрепя Мадуро. Подкрепата на военните е от решаващо значение за контрола на властта във Венецуела.

Самопровъзгласилият се президент на Венецуела Гуайдо отказа да изключи възможността за разрешаване на намеса на Съединените щати, която да помогне за свалянето от власт на президента Николас Мадуро и да облекчи хуманитарната криза. Лидерът на опозицията направи опит да измести Мадуро миналия месец, обявявайки се за временен президент - ход, признат от САЩ и около 50 други страни, включително 20 от Европейския съюз и България. Под ръководството на Мадуро икономиката на богатата на петрол Венецуела се срина, оставяйки страната разстроена от хиперинфлация, рецесия и недостиг на стоки от първа необходимост като храна и лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com