САЩ вече разполага първите елементи от ракетния си щит в Европа

38213
САЩ вече разполага първите елементи от ракетния си щит в Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

В рамките на програмата си за изграждане на противоракетна отбрана (ПРО) Пентагона е започнал разполагането на кораби, оборудвани със системата за ПРО Aegis ("Ийджис"). Това разкри американският министър на отбраната Чък Хейгъл на 50-та Международна конференция по сигурността в Мюнхен, предаде БГНЕС.

"Току-що изпратихме кораба "Доналд Кук" с ПРО система в Рота, Испания", каза той. Следващите две години към него ще се присъединят още три ПРО кораби за защита на Европа, стана ясно от думите му. Хейгъл отбеляза, че тази стъпка се предприема в отговор на заплахата от ирански балистични ракети.

Известно е, че Иран се съгласи да ограничи ядрената си военна програма, която е подложена и на международен контрол. Няколко часа преди изявлението на Хейгъл руското Външно министерство окачестви позоваването на иранската заплаха като несъстоятелно и заплаши, че Русия ще излезе от Договора за ограничаване на стратегическите ядрени арсенали, ако продължи разполагането на американската ПРО система в Европа.

Пентагонът активира американската ПРО

Пентагонът е поставил в бойна готовност системата за противоракетна отбрана на САЩ заради подготовката на Северна Корея да извърши но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com