X
 
 

Седем държави се обединиха в защита на Амазония

958 0
photo of Седем държави се обединиха в защита на Амазония
Снимка: Getty Images/Guliver
Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу и Суринам подписаха пакт за създаване на мрежа за реагиране при бедствия и сателитен мониторинг, съобщи BBC, цитирана от БГНЕС.

На среща на върха в Колумбия те също се съгласиха да работят за залесяването на Амазонка.

Амазония отново гори, хиляди нови огнища обхванаха дъждовните гори

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте, въпреки че бразилското правителство въведе забрана за палене на огън с цел...

Тази година в тропическите гори на Амазонка избухнаха над 80 000 пожара. "Тази среща ще продължи да работи като механизъм за координация на президентите, които споделят това съкровище - Амазонка", заяви колумбийският председател на срещата Иван Дюке, който беше домакин на срещата в град Летисия.

Междувременно перуанският президент Мартин Вискара каза: „Само добрата воля вече не е достатъчна“.

Седемте държави също се съгласиха да положат повече усилия в образованието и да увеличат ролята на коренните местни общности. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро участва чрез видеовръзка от болницата, в която се подготвя за операция.

Амазония е жизненоважна част от планетата, която забавя темпото на глобалното затопляне, а 60% от него се намира в Бразилия.

Болсонаро: Готов съм да обсъдя ситуацията в Амазония с всички, освен с Макрон

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че има готовност да обсъди положението с Амазония с всички, освен с Еманюел Макрон след изк...

Броят на пожарите между януари и август 2019 г. е двойно по-голям в сравнение със същия период на миналата година, според Националния институт за космически изследвания на страната (Inpe).

Президентът Болсонаро предизвика интензивни вътрешни и международни критики заради неспособността да защити региона. Природозащитници твърдят, че политиката му е довела до увеличаване на пожарите през тази година и че той е насърчил фермерите, отглеждащи добитък, да разчистят огромна част от тропическите гори след избирането му миналия октомври.

Боливия също се бори с пожари, които бушуват близо до границите ѝ с Бразилия и Парагвай.

Междувременно водещата група на индустрията за износ на месо в Бразилия и селскостопанският бизнес се присъединиха към екологична кампания, призоваваща за прекратяване на обезлесяването на обществени земи в Амазонка, изискваща също така и правителствени действия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители