Сенатори в САЩ поискаха забрана на TikTok

1569
Сенатори в САЩ поискаха забрана на TikTok
Снимка: Solen Feyissa/Unsplash

Сенаторът републиканец Марко Рубио представи общ законопроект на Републиканската и Демократическата партия за забрана на популярната китайска социална мрежа TikTok. Този ход поставя под още по-голям натиск компанията собственик "Bytedance" на фона на опасенията в САЩ, че ТикТок може да бъде използвана от Пекин за шпиониране на американски граждани, както и за цензура, съобщи Reuters.

Законопроектът предвижда забрана за всякакви транзакции през социални мрежи, които са под влиянието на Китай или Русия, се казва в прессъобщение, разпространено от кабинета на Рубио. Допълва се, че аналогичен законопроект е внесен и в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), със съвносители конгресмените Майк Галахър от Републиканската партия и демократа Раджа Кришнамуртхи.

Netflix спира работа в Русия, TikTok ограничава качването на видеа от страната

Netflix преустановява работа на територията на Русия заради събитията около Украйна. Това предаде ТАСС, позовавайки се на служител на а...

"Притеснително е, че вместо да призоват правителството на САЩ да приключи извършваната спрямо TikTok проверка по отношение на националната сигурност, някои членове на Конгреса са решили да лансират политически мотивирана забрана, която с нищо не допринася за защитата на националната сигурност на Щатите", коментира новината говорител на социалната мрежа. Той добави, че компанията ще продължи да държи в течение членовете на Конгреса относно набелязаните от нея "мерки за повишаване на сигурността на социалната мрежа на територията на САЩ".

TikTok е под засилено наблюдение от Вашингтон през последните седмици. Преди време отново имаше опит социалната мрежа за споделяне на видеоклипове да бъде забранена, като тогава той беше предприет от правителството на бившия президент Доналд Тръмп.

На изслушване миналия месец директорът на ФБР Крис Рей заяви, че дейността на TikTok в САЩ поражда опасения за американската национална сигурност. Той изрази притеснения, че съществува опасност китайското правителство да се възползва от социалната мрежа, за да влияе на потребителите ѝ или да контролира устройствата им.

Вчера Алабама и Юта се присъединиха към няколко други американски щата, които от съображения за сигурност забраниха използването на TikTok от служебни мобилни или компютърни устройства на представители на щатските власти.

Европейският съюз заплаши Twitter със забрана

Европейският съюз заплаши Twitter със забрана на своята територия, ако собственикът на социалната мрежа Илон Мъск не спазва правилата н...

През 2020 г. правителството на Тръмп опита да блокира свалянето от нови потребители на приложението TikTok и да забрани транзакциите през приложението, което на практика щеше да е равносилно на забрана на социалната мрежа в САЩ. В крайна сметка този опит не се увенча с успех, тъй като американското правителство загуби съдебните битки срещу мярката.

Също през 2020 г. Комисията за чуждестранните инвестиции в САЩ - държавен орган със значителна тежест по отношение на националната сигурност на Щатите, нареди на "Bytedance" да се откаже от дела си в бизнес операциите на TikTok на територията на Щатите, припомня БТА. Искането беше предизвикано отново от съображения, че данни на американски потребители може да попаднат в ръцете на комунистическото правителство в Китай.

В резултат на това от месеци комисията и TikTok преговарят за намиране на решение, което да гарантира защитата на националната сигурност на САЩ и защитата на личните данни на над 100-те милиона американски потребители на социалната мрежа.

ОЩЕ: TikTok заплашен от 29,3 млн. долара глоба във Великобритания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка