Сноудън: Мисията ми е изпълнена

28991
Сноудън: Мисията ми е изпълнена
Снимка: Getty

Бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън заяви, че мисията му е изпълнена, пише The Washington Post.

Само шест месеца след като взриви света на тайните служби с разкритията си в медиите, Едуард Сноудън заяви: "Мисията ми е приключена" /фразата стана нарицателна, след като Силвестър Сталоун Рабмо пребори администрацията в един от филмите за юначната зелена барета и върна в родината си от Виетнам американски военнопленници – бел. ред./.

Бразилия не дава убежище на Сноудън

Бразилия не смята да предоставя убежище на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, който б...

В първото си интервю на живо от Москва за в. The Washington Post издирваният за предателство бивш служител на американската Агенция за национална сигурност /АНС/ подчерта, че е доволен от ефекта на разкритията си, защото обществеността вече е информирана за мащабите на подслушването на световните комуникации от американските власти: "В личен план мисията ми приключи. Спечелих. И доколкото на журналистите беше позволявано да работят всичко, което съм казал, беше проверено и доказано". "И, припомнете си, не искам да променям обществения ред, искам да дам на обществото възможност само да се промени", допълни Сноудън.

След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. АНС драстично увеличава шпионирането и подслушването на комуникации в целия свят. В петък президентът на Щатите Барак Обама приветства "широко обществено обсъждане" на ролята и дейността на АС и заяви, че през януари ще направи "конкретно обръщение" по този въпрос. Междувременно федерален съдия заключи, че действията на агенцията по събиране на информация от телефонни разговори почти на всички американци е в противоречие от конституцията.

Американското министерство на правосъдието зповдигна обвинения срещу Сноудън в шпионаж и предателство. 30-годишният беглец опонира: "Не се опитвам да съсипя АНС, работя в името на подобряване на работата на агенцията. Включително и в момента работя за каузата на Анс. Проблемът е, че само те не могат да осъзнаят това".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com