Срещата между Тръмп и Борисов започна с похвала

8326
Срещата между Тръмп и Борисов започна с похвала
Снимка: Getty Images/Guliver

В Белия дом започна срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов.

В началото на срещата Борисов изтъкна, че България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. Чувайки това, американският президент похвали страната ни.

Поптодорова: Срещата между Борисов и Тръмп ще има силен регионален резонанс

Срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп, която се очаква да започне в 21 часа българско време, не е "благодарност",...

"Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани", заяви американският президент Доналд Тръмп в Белия дом, където посрещна премиера Бойко Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Той също така не изключи възможността да отпаднат американските визи за български граждани. "Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим", заяви Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет.

Тръмп похвали България, че разходите за отбрана са 3% от БВП и дори даде страната ни за пример на Германия. След като София купи 8 американски изтребителя F-16, българските разходи за отбрана скочиха до 3,1% от БВП на страната ни. Президентът на САЩ изрази задоволство, че България ще се сдобие със "страхотни американски оръжия, най-добрите в света".

В началото на разговора Тръмп подчерта добрите отношения и приятелството между САЩ и България. "Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ", каза той.

Срещата между Борисов и Тръмп - кои са очакваните акценти?

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Съединените американски щати, където ще се срещне с президента на САЩ Д...

След разговора на четири очи между Тръмп и Борисов, ще се състоят дискусии на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс също ще участва в разговорите, съобщи БНР.

Премиерът Бойко Борисов гостува преди това в Националния демократичен институт във Вашингтон и бе посрещнат от вицепрезидентката му Шари Браян, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. Неговите встъпителни думи към домакините му от Демократическата партия бяха следните:

"В нашата партия Америка я приемаме като едно цяло. Демокрацията изисква и затова политическите партии идват на власт, отиват си. През първите осем години като премиер работихме добре с вашата партия (Демократическата – б.р.), която управляваше. Тогава пак бях в Белия дом при президента (от Демократическата партия Барак) Обама. Хилари Клинтън (държавната секретарка) беше в София, г-н (Джон) Кери (също държавен секретар) беше в София. Така че сте ни еднакво близки демократите и републиканците. Вие тука си се карайте. У нас има място и за едните, и за другите."

Преди това той пусна снимка на лимузината, с която го возят американците, като я придружи с коментар от една дума: "Започваме!"

Следващата му среща бе с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг, който каза, че за първи път е бил в България, когато тя е била кандидат за НАТО, и тогава е придружавал сенатора Джон Маккейн (вече покойник). Той се готви за ново посещение в София от 12 до 14 декември за участие в среща, чиято тема е борбата с екстремизма и насилието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com