СЗО: Вирусът зика е потенциално пандемичен

4663
СЗО: Вирусът зика е потенциално пандемичен
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната здравна организация (СЗО) повиши нивото на тревога от разпространението на вируса зика, който генералният директор Маргарет Чан окачестви като "потенциално пандемичен". Организацията свика извънредна среща на 1 февруари, а по-рано излъчи "екип за спешна реакция".

Миналата година вирусът беше открит в Южна Америка, където сега се разпространява експлозивно. До днес са регистрирани случаи в 23 държави в региона. Нивото на тревога е изключително високо, припомня националното радио.

Първи случаи на зика в Европа

Датски турист, завръщащ се от Латинска Америка, е един от първите случаи на заразен със зика вирус в континентална Европа в рамките н...

В понеделник специалната група ще реши дали да започне кампания срещу зика, подобна на глобалното предупреждение при ебола.

Американски учени призоваха СЗО да се поучи от уроците с вируса ебола и да вземе спешни мерки за овладяване разпространението на заразата, за да не се стигне отново до ненужната загуба на хиляди животи. Професор Костин от университета на Джорджтаун:

Комарът, който пренася вируса зика се среща навсякъде по света. Международните пътувания вече са много интензивни - от Латинска Америка, Бразилия към Европа и Съединените щати. Така че прогнозирам появата на много нови случаи на заболяването.

Вирусът е открит у маймуни през 1947 в Уганда, но е почти неизследван тъй като досега не се смяташе за опасен за хората. Симпотимите на зика са подобни на грипа, но у бременни жени зика причинява сериозни малформации у плода, най-вече микроенцефалия или недоразвит мозък. Вирусът предизвика паника в Бразилия, където заразените са хиляди. Заразени има и в Европа.

Вирусът зика проникна в САЩ

Жител на американския щат Вирджиния, който е пътувал извън страната, е заразен от вируса зика, съобщават местните медии. Както посочва...

Американските учени прогнозираха, че разработването на ваксина може да отнеме десетилетие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com