Тръмп готви смяната на Болтън

2065
Тръмп готви смяната на Болтън
Снимка: Getty images/Guliver

Проблемите на Доналд Тръмп със съветника по националната сигурност Джон Болтън може да доведат до отстраняването на последния, твърдят източници, близки до Белия дом, цитирани от американското издание Washington Examiner.

Няколко от тях също така потвърдиха, че кандидати за наследници на Болтън не липсват, като например пенсионираният полковник Дъглас Макгрегър и Рики Уодъл, асистент на председателя на Комитета на началниците на щабове. Макгрегър наскоро разговаря с Тръмп, макар да не е сигурно каква е била темата на дискусията им.

Доналд Тръмп отново атакува Мълър: Няма тайно договаряне!

Американският президент Доналд Тръмп отново атакува специалния прокурор Робърт Мълър в понеделник, два дни преди бившият шеф на ФБР да ...

„Със сигурност е ясно за всеки, който познава методите на президента, че времето на Болтън изтича. Единственото неясно е дали му остават още няколко седмици или няколко месеца“, потвърди пред Washington Examiner един от източниците на изданието, бивш служител в Белия дом.

Друг бивш сътрудник на американското правителство пък добави, че има информация за това, че на Тръмп му е „писнало от Болтън“. Източниците на вестника добавят и че Тръмп вече със сигурност обмисля и други опции за свой съветник и „биха били изненадани ако президентът не поиска оставката на Болтън“. Агресивната политика на съветника спрямо враговете на САЩ е една от причините за недоволството на държавния глава, който редовно се шегува, че помощникът му „би се зарадвал на война където и да е“. Болтън подкрепи и провален опит за преврат във Венецуела, а миналата седмица президентът публично изказа несъгласието си с опитите му за смяна на режима в Иран и благослови искането на „сенатора-гълъб“ Ранд Пол да бъде назначен за емисар.

Междувременно Макгрегър, който често гостува във Fox News, e доста по-склонен да се придържа към политическия курс на Тръмп. Той неведнъж е изразявал съмнения за ползата от интервенциите в Афганистан, Ирак и Сирия. Освен това той беше командир в танковата битка по време на войната в Залива, за която бившият съветник по национална сигурност Хърбърт Макмастър бе удостоен със „Сребърна звезда“.

Уодъл, бивш заместник-помощник по национална сигурност при Макмастър, от друга страна, би бил по-конвенционален избор. Той е любимец на министъра на външните работи Майк Помпео, с който Болтън си съперничеше по международните въпроси, пише още агенция Фокус.

Меркел критикува Тръмп за ксенофобия

Ксенофобските туитове на президента Доналд Тръмп "противоречат на това, което прави Америка велика". Това заяви германският канцлер Анг...

И двамата потенциални кандидати отказаха коментар по темата.

Проблем за все още действащия съветник на Тръмп са търканията му с началника на щаба на Белия дом Мик Мулвани. The Washington Post написа този месец, че Болтън и Мулвани „почти не си говорят“ и че Мулвани е назначил заместник, Роб Блеър, който „редовно влиза в конфликти“ със съюзниците на Болтън.

Източник, близък до Мулвани, потвърди пред Washington Examiner, че и последният се опитва да отстрани Джон Болтън от поста му, макар той самия да отрече това, когато беше запитан от американския вестник.

Въпреки това някои източници от Белия дом продължават да твърдят, че Болтън е на сигурно, поне засега. Един от тях твърди, че би било доста изненадващо ако Тръмп активно търси кандидати за поста му, а друг добавя, че макар и президента да е обмислял да замени Болтън, това няма да се случи поне до изборите през 2020-та година.

Тръмп все още не мисли за санкции срещу Турция

Американският президент Доналд Тръмп заяви на 18 юли, че не обмисля икономически санкции "точно сега" по отношение на Турция след голям...

Белия дом отказа коментар по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com