Тръмп номинира нов посланик за Германия

2012
Тръмп номинира нов посланик за Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира за посланик на САЩ в Германия ветеранът от Сухопътните войски на американската армия полковник Дъглас Макгрегър, съобщиха от пресслужбата на Белия дом, предаде БГНЕС.

Макгрегър е описан като "признат експерт" във военното развитие и разработването на мащабни политически стратегии, ветеран от въоръжените сили на САЩ с държавни награди ("Бронзова звезда" за участието си в операция "Пустинна буря" през 1991 г.), а също и автор на няколко научно-популярни книги. Сега Макгрегър е вицепрезидент в една от малките консултантски компании във Вашингтон, често се появява в телевизионни и радио предавания с консервативна ориентация.

Херо Мустафа поздрави с танц за 4 юли

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа поздрави американците за националния им празник с танц. На официалната страница на посолството във...

Макгрегър е възпитаник на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. Започва да служи във въоръжените сили на САЩ през 1976 година и напусна през 2004 година. Доколкото е известно, причината за напускането му е действителното решение на командването на Сухопътните сили на САЩ да откажат на Макгрегър няколко пъти повишение в чин генерал.

Макгрегър е повлиял на "трансформацията на сухопътните сили на САЩ, НАТО и Израел", твърдят от Белия дом.

В кратката си официална автобиография той пише, че е отговорен за "стратегическото планиране" на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия. През ноември 1997 година американският генерал Уесли Кларк назначава Макгрегър в щаба на тогавашния върховен главнокомандващ на Съюзните въоръжени сили на НАТО в Европа. През октомври 1998 година той оглавява Центъра за съвместни операции на НАТО, който отговаря за кампанията за бомбардировки на Югославия. Получава "Бронзова звезда" за участие в танкова операция през февруари 1991 г. по време на войната в Персийския залив. Подразделението, командвано от Макгрегър, по време на приблизително 23-минутна битка унищожи почти 70 иракски бронирани машини, без да пострада.

Според американската преса, Макгрегър не само е служил в Германия в продължение на няколко години, но и говори свободно немски език. През 1989 година той пише труд, озаглавен "Съветско-източногермански военен съюз". През последните години публично се изказа за изтеглянето на американските войски от Сирия и Афганистан. "САЩ нямат стратегически интерес към Сирия, който оправдава война с Русия, Иран или Турция", пише Макгрегър в авторска статия от ноември 2018 година.

Първи осъден за смъртта на американския посланик в Либия преди пет години

Либиецът Абу Катала, който е обвинен за нападението над американското посолство в Бенгази преди пет години, получи присъда за тероризъм...

Според наличните данни, Белият дом обмисля да го номинира за поста заместник-министър на отбраната на САЩ по политическите въпроси, но в крайна сметка решава да предложи длъжността на Антъни Тейт. Наблюдателите във Вашингтон не очакват Сенатът на САЩ да гласува за Макгрегър преди изборите в САЩ през ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка