X
 
 

Тръмп отрича намеса в дело с негов бивш съветник за доноси през WikiLeaks

593 0
Тръмп отрича намеса в дело с негов бивш съветник за доноси през WikiLeaks
Снимка: Getty Images/Guliver
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не се е намесвал в процеса срещу бившия си съветник Роджър Стоун, въпреки че твърдеше, че има такова право, предаде БГНЕС.

По-рано прокурорите предложиха съдът да осъди Стоун на 7 до 9 години затвор, но правосъдното министерство спря прокурорската инициатива, след като Тръмп я нарече несправедливо в Twitter.

Изяснява се връзката на Тръмп с WikiLeaks

Дългогодишният съветник и приближен на американския президент Доналд Тръмп Роджър Стоун е поддържал тесни връзки с Джулиан Асандж по вр...

Журналистите попитаха Тръмп по време на събитие в Белия дом дали той е помолил Министерството на правосъдието да промени препоръките на съда.

"Не, не съм го правил. Мога да го направя, ако искам, имах абсолютно право на това", каза президентът. Той обаче отново нарече решението за размера на присъдата на прокуратурата "смешно".

Двама прокурори по делото Стоун вече подадоха оставка след нетипична намеса на правосъдното министерство по това дело. Междувременно Министерството на правосъдието на САЩ внесе в съда нов документ, в който се въздържа от всякакви препоръки до съда, като само посочи, че предложеният период до 9 години затвор е прекомерен.

В Съединените щати Министерството на правосъдието, чийто ръководител е Главният прокурор, координира дейностите на федералните прокурори, назначени от президента. Прокуратурата и защитата по време на процеса обикновено предлагат на съда възможни наказания в съответствие с общите препоръки на Министерството на правосъдието. Съдиите обаче не са обвързани с тези препоръки и могат да ги игнорират, въпреки че в повечето случаи ги спазват.

WikiLeaks отрича комуникация с бивш съветник на Тръмп

WikiLeaks се дистанцираха публично от дългогодишния партньор и бивш съветник на Тръмп Роджър Стоун, който по време на предизборната кам...

Стоун беше обвинен, че е излъгал Конгреса по време на разследване и е възпрепятствал разследването. Журито се съгласи с обвинението, че Стоун е излъгал Комитета за разузнаване на Камарата, за да "скрие грозната истина" относно комуникацията му с WikiLeaks. Прокуратурата твърди, че Стоун е възнамерявал да получи инкриминираща информация за демократите от WikiLeaks, за да помогне на Тръмп в предизборната кампания. Освен това Стоун беше обвинен, че се опитва да блокира показанията на други свидетели в Конгреса. Очаква се присъдата на Стоун трябва да бъде произнесена скоро.

Actualno.com

Етикети: