Тръмп: САЩ няма да стои безучастно, докато Венецуела се срива

1576
Тръмп: САЩ няма да стои безучастно, докато Венецуела се срива
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Венецуела с тежки икономически мерки, ако Каракас осъществи своя проект за промяна на конституцията. Той нарече венецуелския президент Николас Мадуро "лош ръководител, който мечтае да стане диктатор", предаде БГНЕС.

"САЩ няма да стоят безучастно докато Венецуела се срива. Ако режимът на Мадуро наложи своята Конституционна асамблея на 30 юли, САЩ ще предприемат силни и бързи икономически мерки", обяви Доналд Тръмп в комюнике. По-рано Белия дом приветства символичното допитване, което бе организирано от опозицията срещу този проект. В него взеха участие 7,2 млн. души от общо 19 млн. имащи право на глас.

Още загинали във Венецуела заради борбата между Мадуро и опозицията

Двама души вероятно са убити по време на референдума, организиран от политическите опоненти на президента на Венецуела Николас Мадуро, ...

В неделя "венецуелският народ показа ясно, че защитава демокрацията, свободата и правовата държава. Тези силни и смели действия обаче продължават да бъдат пренебрегвани от един лош ръководите, мечтаещ да стане диктатор", каза Тръмп. "Милионите гласове на венецуелци не могат да бъдат пренебрегнати. САЩ призовават правителството на Венецуела да спрат проекта за свикване на Национална конституционна асамблея", заяви Държавният департамент на САЩ в официално съобщение.

САЩ осъждат насилието от страна на "правителствените главорези" във Венецуела. Това обяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър по време на регулярния брифинг с журналисти. "Осъждаме насилието от страна на правителствените главорези срещу невинни избиратели и усилията на правителството да подрие демокрацията във Венецуела”, каза Спайсър. Той поздрави венецуелския народ за високата избирателна активност и за постигнатия успех срещу сформираната от правителството Конституционна асамблея.

Вчера (17 юли) излязоха резултатите при проверени 100% от протоколите от проведения по инициатива на опозицията референдум. В него участие взеха повече от 7,6 млн. души при имащи право на глас в страната 19 млн. граждани. Според огласените резултати повече от 98% от участвалите в референдума са се изказали против свикването на Конституционна асамблея без провеждане на предварителен референдум. Избори за този орган, който може да реформира системата на държавно управление и да измени конституцията на Венецуела, бяха назначени от изпълнителната власт на 30 юли.

Изпълнителната власт не счита организирането на допитване на общественото мнение от опозицията юридически задължаващо и се съмнява в достоверността на резултатите от него. Решението на Мадуро да свика Конституционна асамблея изостри обстановката в страната. От началото на април се провеждат най-масовите за последните години протести срещу изпълнителната власт. Повод за тях бяха решенията на Върховния съд, разширяващи правомощията на президента и ограничаващи функциите на парламента. По време на тези протести загинаха повече от 90 души, пострадаха над 1 500, а няколко хиляди бяха арестувани.

Мадуро се съгласи с провеждането на референдум, за който настоява опозицията

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че е съгласен да се проведе т. нар. „народен референдум” на опозицията, но п...

Венецуелската опозиция вече обяви, че свиква обща 24-часова стачка този четвъртък (20 юли), след масовия вот на 7,6 млн. души по време на символичен референдум срещу проекта на президента Мадуро за нова конституция. Това съобщи зам. председателят на парламента Фреди Гевара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com