X
 
 

Тръмп се примири и в САЩ ще има преброяване, без да се пита за гражданство

1137 0
photo of Тръмп се примири и в САЩ ще има преброяване, без да се пита за гражданство
Снимка: Getty Images/Guliver
В Съединените щати ще започне отпечатването на формуляри за преброяване на населението без графа "гражданство", съобщи представител на Министерството на правосъдието на САЩ, предаде БГНЕС.

По-рано миналата седмица Върховният съд на САЩ блокира въпроса за добавяне на колона "гражданство" към преброяването, за което настояваше президентът на страната Доналд Тръмп. Съдът прецени, че администрацията не е представила достатъчни основания за добавяне на новата колона. В отговор на това решение президентът на САЩ обяви намерението си да отложи преброяването.

Над милион ще ни струва подготовката на преброяването през 2021 г.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 1 366 000 лв. по бюджета на Националния статистически институт за 2019 г. във вр...

"Можем да потвърдим, че беше решено да се отпечата въпросник за преброяването на населението през 2020 г. без въпрос за гражданство и вече са дадени инструкции за започване на процеса на отпечатване", се казва в публикувано писмо от говорителя на Министерството на правосъдието.

Въпросът за евентуалното включване на графата "гражданство" в националното преброяване на населението предизвика широка дискусия. Според критиците, включването на колоната "гражданство" в преброяването ще доведе до това, че милиони хора ще останат непреброени, тъй като ще се страхуват да признаят, че нямат американско гражданство.

Разпределението на местата в Камарата на представителите на САЩ зависи от броя на населението във всеки щат. Освен това, размерът на населението влияе на разпределението на федералното финансиране по различни програми.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...