Учени: Преддиабетното състояние увеличава риска от смърт при COVID-19

1985
Учени: Преддиабетното състояние увеличава риска от смърт при COVID-19
Снимка: Pixabay

Постоянно високата кръвна захар и други прояви на преддиабетни състояния утрояват вероятността от смърт след заразяване с коронавирус. До този извод са стигнали американски учени. Според тях рискът от фатален изход скача в пъти, дори при липса на диабет.

"Всички тези фактори, включително затлъстяването, диабетът, преддиабетът, високото кръвно налягане и високия холестерол, значително увеличават вероятността от смърт. Колкото повече такива диагнози има един пациент, толкова повече са рисковете за лош изход от заболяването", пише д-р Джошуа Денсън от университета Тулейн в Ню Орлиънс в сп. "Diabetes Care".

Нови статистически данни - диабетът е много сериозен риск при COVID-19

Диабетът може да увеличи риска от смърт при заразяване с COVID-19 12 пъти, според изданието "Medical Xpress", което цитира американскит...

През първите седмици след разпространението на заразата в Китай лекарите и биолозите откриха, че SARS-CoV-2 много по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни заболявания и пушачите. По-специално, учените установиха, че сърдечните проблеми увеличават вероятността от смърт на пациенти с коронавирус с повече от четири пъти, а затлъстяването и диабетът – от три до пет пъти. Точните причини за това все още не са известни, но учените предполагат, че наднорменото тегло, проблемите със захарния метаболизъм и нарушенията в работата на сърдечно-съдовата система по специален начин променят функционирането на имунната система, правейки организма по-податлив на развитието на възпаление и спонтанната поява на кръвни съсиреци в съдовете.

Денсън и неговите колеги са открили нови доказателства за тази хипотеза, а също така и друг рисков фактор, който утроява вероятността от смърт от коронавирусна инфекция, изучавайки медицинската история на близо 300 пациенти, приети в университетска клиника с диагноза COVID-19 през март-април тази година. Повече от половината от жертвите на коронавируса страдат от хипертония, затлъстяване, преддиабет или диабет и високи нива на холестерол в кръвта. Това е позволило на лекарите да проучат подробно как тези рискови фактори влияят върху вероятността от смърт или усложнения при зараза с вируса SARS-CoV-2.

Последващият анализ показва, че наличието на метаболитни проблеми, предшестващи развитието на диабет, драстично влошава хода на заболяването. По-специално, пациентите с преддиабетно състояние два пъти по-често стигат до интензивно лечение и вероятността да бъдат поставени на вентилатор е 2,5 пъти по-голяма. Три пъти по-често те развиват синдром на остър респираторен дистрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com