Венецуела и Парагвай възстановиха отношенията си

24835
Венецуела и Парагвай възстановиха отношенията си

Венецуела и Парагвай възстановиха дипломатическите си отношения, прекъснати по повод отстраняването от власт на екс-президента на Парагвай Фернандо Луго, предаде БГНЕС.

Луго бе отстранен от власт чрез импийчмънт през юни 2012 г. Това не се хареса на тогавашния венецуелски президент Уго Чавес, който бе в близки отношения с Луго. В резултат, Каракас изгони парагвайските дипломати, а в ответ Асунсион отмени едностранно действието на двустранния договор за безвизови посещения с Венецуела.

"Двустранните отношения между Венецуела и Парагвай са възстановени в пълна степен. В най-скоро време се очаква връщане на посланиците в двете страни, както и възобновяване на диалога на ниво външни министри, а след това и на ниво президенти", обяви венецуелският външен министър Елиас Хауа.

По-рано президентът на Венецуела Николас Мадуро обеща, че ще положи всички усилия за възстановяването на членството на Парагвай в "Меркосур", което бе преустановено заради свалянето от власт на бившия президент Луго.

Наследникът на Луго - Орасио Кортес, пък неотдавна заяви, че при приемането на Венецуела в "Меркосур" е имало процедурни нарушения. Каракас стана пълноправен член на организацията веднага след изключването на Парагвай от нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка