За какво не се разбраха Путин и Помпео в Сочи

4578
За какво не се разбраха Путин и Помпео в Сочи
Снимка: Getty Images

След срещата между държавния секретар на САЩ Майк Помпео с руския президент Владимир Путин Съединените щати и Русия се споразумяха за начините за преодоляване на безизходицата при намирането на политическо решение в опустошената от войната Сирия.

Срещата предизвика сериозен отзвук в руските медии. Според „Независимая газета“ Доналд Тръмп иска да дразни демократите с контакти с Владимир Путин. Посещението на държавния секретар Майкъл Помпео в Сочи на 14 май може да се интерпретира като част от подготовката за разговорите между Владимир Путин и Доналд Тръмп. Това до голяма степен се дължи на самия Помпео, който наскоро съобщи за възможна среща между двамата лидери в рамките на на срещата на върха на Г20 в Осака (28-29 юни). В Кремъл очевидно са готови за преговорите. Въпросът е защо му е това на Тръмп в контекста на подготовката за изборите през 2020 г., преди които неговите опоненти със сигурност ще се въоръжат с “руското досие”, пита изданието.

Според Помпео има споразумение САЩ и Русия да работят заедно по бъдещата конституция на Сирия

Съединените щати и Русия се споразумяха за начините за преодоляване на безизходицата при намирането на политическо решение в опустошена...

Според ABC News Помпео и Лавров не са преодолели разногласията по темата Венецуела, където Русия подкрепя режима на Николас Мадуро, а САЩ и други страни подкрепят опозиционния лидер. През последните години разногласията между САЩ и Русия се засилиха.

Що се отнася до Украйна информацията е противоречива. Помпео заяви, че е обсъдил с Лавров Украйна и призова Русия да установи добри отношения с новия лидер на страната. По-късно представителят на Кремъл Юрию Ушаков заяви, че Путин и Помпео не са обсъждали Украйна, допълва АВС.

"Проведохме много продуктивен разговор за напредъка по отношение на Сирия, неща, които можем да направим заедно, когато имаме общ интерес за това как да придвижим напред политическия процес", заяви Помпео пред репортер на АФП.

"Налице е политически процес, свързан с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, който бе затворен и мисля, че сега можем да започнем да работим заедно, за да го отключим", уточни той. Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно през 2015 г., призова за поддържан от ООН политически процес, ръководен от Сирия. Помпео каза и, че Русия и Съединените щати са обсъдили и други области на сътрудничество в Сирия, които засега не може да разкрие публично.

Северна Корея иска Помпео да не е част от ядрените преговори

Северна Корея поиска оттеглянето на държавния секретар на САЩ Майк Помпео от ядрени преговори между Пхенян и Вашингтон, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа