Защо всички пишат само за Тръмп?

1070
Защо всички пишат само за Тръмп?
Снимка: Getty Images/Guliver

Медиите в САЩ пишат най-вече за Доналд Тръмп. Но защо? Това е нечестно спрямо Бърни Сандърс – 74-годишния политик, който се бори за номинацията на демократите. Неговият успех заслужава много повече внимание.

Още от самото начало на предизборната кампания в САЩ основната тема в американските медии беше Доналд Тръмп и неговият победоносен поход. Цапнатият в устата милиардер успя да се изкачи до върха на републиканските кандидатури чрез всяване на паника и ксенофобски лозунги. През последните месеци обаче възходът на Тръмп бе засенчен от един феномен, който е поне толкова сензационен, а и би могъл да има по-дълготрайни последици: става дума за успеха на Бърни Сандърс.

Тръмп vs. Сандърс

Милиардерът Тръмп успя да си проправи пътя към върха, оставяйки зад гърба си много на брой, но същевременно слаби претенденти за президентската кандидатура на републиканците. Как постигна това ли? Тръмп постоянно обиждаше своите съперници. Той призна, че е политически аутсайдер, който няма голяма представа от политика и още по-малко интерес от политическия процес. И може би най-важното: изборната му кампания бе възможна само защото той е достатъчно богат и може да си позволи да се самофинансира.

Бърни Сандърс е неговата пълна противоположност. Преди да навлезе в тази битка той е почти неизвестен политик в началото на седемдесетте, наричащ себе си "демократичен социалист". Той произхожда от малкия щат Върмонт и финансира изборната си кампания чрез дарения. Същият този Сандърс успя не само да раздразни уж безспорната фаворитка на демократите Хилари Клинтън. Той успя да спечели вече повече от дузина предварителни избори с тематично ориентираната си предизборна кампания.

Изявите на Сандърс се радват на огромна публика. Той е особено обичан от младите американци, които пристигат на тълпи, за да слушат речите му. Резултатите от повечето анкети сочат, че американските младежи, родени след 1980-те години, предпочитат Бърни Сандърс пред Хилари Клинтън. Интересното е, че най-силна подкрепа Сандърс получава от младите жени.

Съвременният "Робин Худ" на забулените мюсюлманки

Преди 5 години Франция забрани носенето на бурки на обществени места. Оттогава властите са наложили много глоби, повечето от които са ...

Как Сандърс стигна дотук?

74-годишният политик финансира своята изборна борба без дарения от така оспорваните големи дарители и техните непрозрачни дарителски кампании. Сандърс разчита на класическия вид дарения, при които всеки дава по малко - толкова, колкото може. И така през месец март той събра повече финансови средства от Хилари Клинтън. Повечето от тях са малки суми, като средното ниво на даренията е 27 долара.

Въпреки успехите си Сандърс няма да успее да спечели номинацията на демократите за президентския пост. Но възрастният политик доказа нещо важно: че дори и когато милиардерите и непрозрачните дарителски кампании доминират предизборната борба, базираната на единични малки дарения кампания също може да бъде конкурентоспособна. И това е добър сигнал за бъдещето на демокрацията.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com