"Отговорите": С Любомир Аламанов, Петър Колев и Пламен Павлов (ВИДЕО)

6022

Ето темите в „Отговорите със Спасиана Кирилова“, седмичното обзорно предаване на Actualno.com.: Каква беше предизборната кампания и каква трябваше да бъде? Изпълняваме обещанието си и в последната седмица преди вота коментираме с пиар експерта от Центъра за анализ и кризисни комуникации Любомир Аламанов.

Закриха българския клуб в Охрид „Цар Борис 3“, подобно на клуба „Иван Михайлов“ в Битоля. Ще търсят ли правата си в Европейския съд сънародниците ни от Северна Македония? Разговаряме с Петър Колев, предсесател на партия Граждански демократичен съюз.

Защо природният газ в България е най-скъпият в Европа? Разговаряме с Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация, член на БТПП.

Каква беше предизборната кампания и каква трябваше да бъде?

В „Отговорите“ преди вота коментираме с пиар експерта от Центъра за анализ и кризисни комуникации Любомир Аламанов:

„Кампанията беше, както се казва, дълга, но за сметка на това малко досадна. Аз за пръв път съм учуден от яростната негативна кампания, която ГЕРБ направиха срещу „Продължаваме промяната - Демократична България“. Каква им е концепцията не знам, но да искат след това да управляват заедно, това ми се вижда абсолютно невъзможно. Не може човек да си построи кампанията изцяло срещу някого и след това да иска да управлява с него. Не може да се прави яростна кампания, която цели да замаже факта, че 12 години ГЕРБ са управлявали и те да се опитат да прехвърлят всичко върху тези два спокойни месеца, които имаха ПП и ДБ. И да отчаят и откажат избирателите със старата мантра „всички са маскари“. Гледах едно проучване на „Алфа Рисърч“, ако не се лъжа, че над 48% от хората категорично са казали, че няма да гласуват. И това е точно резултат от подобен тип негативни кампании.“

Поредицата от бомбени заплахи в училищата, местата, където ходим да гласуваме, ще се отрази ли на избирателната активност?

„Силно се надявам да не се отрази, защото със сигурност партийните активи ще отидат под строй. И по-скоро избирателите трябва да знаят, че оставайки си вкъщи, те не наказват никого освен себе си и освен всички нас. Защото оставят съдбата на България в ръцете на твърдите електорати на и на партийните активисти на партиите.

По отношение на разликата от 1 или под 1% между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще чакаме фотофиниш, пак ще чакаме резултати от чужбина и т.н.

Аз много не обичам фразата, която част от политолозите се опитват да промъкнат - „електорална умора“. Какво значи „електорална умора“? В смисъл хората копаят цял ден ли? Това е упражнение за 10 минути. Отиваш, регистрираш се, гласуваш. Толкова. Кое е толкова уморително? Да, ОК, политическата система е разбъркана, да, няма лесни решения, но това не означава, че хората трябва да се откажат от едно от най-важните си права в демократична държава – член на Европейския съюз – това да изберат.“

Какво беше поведението на президента след кампанията и възможна ли е коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ, ще узнаете от видеоматериала.

Ще търсят ли правата си в Европейския съд сънародниците ни от Северна Македония заради закритите културни клубове?

Ще бъде ли закрит българският клуб „Цар Борис 3“ в Охрид, както клубът „Иван Михайлов“ в Битоля, заради името му? В „Отговорите“ разговаряме с Петър Колев, българин от Македония и председател на партия Граждански демократичен съюз.

Името на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид предизвиква напрежение и нетърпимост в македонското общество. Това е заключението на Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония. Според Петър Колев се чака само подписът на министъра на правосъдието на РСМ, за да бъде закрит българският клуб заради името му. Сънародниците ни ще се обърнат към Европейския съд за правата на човека, каза Колев и припомни, че имаме вече такъв прецедент – делото за сдружението „Радко“, което бе спечелено в съда. За съжаление делата могат да отнемат години, през които българските културни клубове няма да могат да работят по предназначение, подчерта Петър Колев. Ето още какво каза той:

„Много ми е странно, като слушам в София как говорим за различните влияния: руско, китайско, американско, европейско, немско, турско, сръбско... Къде е българското влияние в Македония? Защо не сме го подсигурили? Какво чакаме? Когато имаме частни инциативи на фондации, патриоти, добри хора, които искат да правят нещо, винаги нещата стигат до едно място. Кога българската държава ще си влезе в обувките, в които трябва. Как така може да има в Македония примелно четири албански телевизии, три албански университета, да не говорим колко медии има, да не говорим за сръбското влияние в Македония. Погледнете една република Турция поддържа цял университет и цяло средно училище в Македония за своята общност. Българското влияние разбира се, че ще среща съпротива, защото явно македонските институции не уважават поведението на българските. Българските институции не са успели да спечелят уважението у другата страна. Не са успели да накарат партньорите ни в Европа и в НАТО да заемат правилни позиции по този въпрос. Аз не мога да повярвам, че както казват в нашия крпай, ние лежиме на това ухо, че някой друг е длъжен да знае истината.“

Петър Колев каза още, че пребитият преди два месеца секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков още няма българско гражданство. Кои още български активисти в РС Македония все още са без българско гражданство, ще научите от видеоматериала.

Защо природният газ в България е най-скъпият в Европа?

Колко е скъп природният газ, защо цените му са такива и ще поевтинее ли? В „Отговорите“ разговаряме с председтеля на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

В България цените на природния газ са най-високи в Европа, казва той: „Има похлупак върху информацията, никаква информация не излиза с оправданието за търговска тайна. Обърнете внимание, „Булгаргаз“ не работи и не е регистриран нито на румънската, нито на гръцката, нито на турската, нито на унгарската газови борси. Не е регистриран и в Централноевропейския хъб в Австрия. Самата регистрация не означава нищо, но тя щеше да съдържа потенциал „Булгаргаз“ да бъде търговец на газ. Сега той е едно фактурно предприятие , което кани в офиса си да донесат оферти, каквито оферти им донесат, те ги приемат и ние сме длъжни да плащаме това, което те са договорили. Докато те не станат истински търговец, а това може да стане единствено когато имаме либерализация на пазара, когато имаме конкуренция. Сега няма конкуренция. Правителството така направи, имам предвид и предното, и сега служебните кабинети, че „Булгаргаз“ беше бетониран като монополист. Е, какво тогава чакаме от този монополист, освен тези високи цени. Те са в момента най-високи в Европа. Най-високи са в Европа цените в България. И причината е именно в това, че този обществен доставчик, държавно предприятие с този си екип, с тази си визия, те са неспособни да предоставят продукт, който да бъде конкурентноспособен.

Отоплителният сезон ще приключи този месец. Проблемът обаче ще е следващият. За нагнетателния период виждаме, че няма да има проблем с Чирен при положение, че има 426 млн. кубика. Но за подготовката за следващата зима наистина имаме проблем с този екип и с тази политика, която водят. Политика на статукво – каквото им донесат, това приемат. Ние разбираме, че изваждането на дългосрочния договор с „Газпром“ ще наложи един период, в който те трябва да се адаптират. Но трябваше през това време да се регистрират на всички регонални борси и да влязат в ролята си на търговец, а не на накакъв говорител – каквото са получили, това ни дават. Те са едно фактурно предприятие – препродават газа, който получават, който каквото им донесе. Те са едни статисти. Това е проблемът.“

Павлов беше категоричен и, че служебният енергиен министър Росен Христов "въвежда в заблуждение обществото" - и заради думите си, с които правеше сравнение с цените на дневна база, не на месечна.

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю