Учени прочетоха бележки върху ръкопис от Тъмните векове

9423
Учени прочетоха бележки върху ръкопис от Тъмните векове
Снимка: University of Leicester

Много от нас рисуват в полетата на книгите. И така е било през всички векове, откакто човечеството може да чете и пише, дори преди изобретяването на печатарската преса. Някой оставя името си за спомен, друг – смешна котка, трети изобразява малък човек на бесилото…

Какво са рисували в полетата през Средновековието? В рамките на проекта ArchiOx („Анализ и регистрация на културното наследство в Оксфорд“, Великобритания) учените са изследвали с помощта на метода на стереофотометрично сканиране средновековен ръкопис с условното название MS Selden Supra.

За средновековна книга ръкописът е много добре запазен / University of Leicester

Това е латинската версия на новозаветната книга Деяния на апостолите. Въпреки че стереофотометричният метод се прилага и в други области, за изследването на ръкописа е използван прототипът на чисто новия апарат Selene.

Учените избрали точно този ръкопис, защото още през 1935 г. палеографът Елиас Ейвъри Лоу открил надпис в долната част на страница 47. Там били надраскани буквите EADB. Изследователите решили да разберат дали авторът на надписа е оставил други следи. Оказва се, че е оставил. Или по-скоро – оставила е.

В полетата на ръкописа името Ийдбърг (Eadburg), изписано в малко по-различни форми, се среща 14 пъти. Това е древносаксонско женско име.

Тъй като Ийдбърг не е използвала мастило, маргиналиите не могат да бъдат забелязани. На долната снимка е показано изображение на скритите надписи / University of Leicester

Ръкописът е датиран от VIII век сл.Хр. Смята се, че е съхраняван в едно от абатствата близо до Кент, където е открит едва през XVI век и предаден в Бодлианската библиотека на Оксфордския университет. Невъзможно е точно да се проследи пътят на ръкописа до този момент. Но имаме груба представа каква е била грамотността във Великобритания като цяло и особено сред жените. Ийдбърг знаела писмен латински, тоест тя е била с благороден произход – и християнка.

Християнството в този момент тъкмо се завръща на острова, и то от две страни. От запад идват ирландски мисионери (в Ирландия не е имало Тъмни векове), а Кент укрепва влиянието си в югоизточната част на страната. През VI век владетелят на Кент е първият от английските крале, покръстен от свети Августин Кентърбърийски.

Учени от университетите в Оксфорд и Лестър предполагат, че Ийдбърг може да е била начело на женска религиозна общност в Кент през VIII век. Но дори и да е така, знатната саксонка е оставила не само името си в полетата на ръкописа. Тя е нарисувала и цяла поредица от човечета. Доста необичайно за християнка да третира книга от Новия завет по този начин. Може би тя е била само преписвач – такива хора са били много търсени до началото на книгопечатането и дори във Великобритания от Тъмните векове.

Когато на Ийдбърг ѝ ставало скучно, тя рисувала човечета / University of Leicester

Практиката на средновековните читатели да отбелязват книгите с името си не е необичайна. Но обикновено това се правело с мастило, а не по сух начин. Поставянето на скрити надписи в цялата книга, приблизително с размер А5, може да е опит да се претендира за собственост или благоговение към произведението.

Независимо от това каква степен в християнското общество на Кент е заемала Ийдбърг, трябва да се отбележи, че този латински препис на Деянията на апостолите е малко по-различен от всички останали. И не само заради автографите в полетата.

Към този ръкопис е добавена молитва, с която неизвестна жена (вероятно самата Ийдбърг) се обръща към Бога за помощ. Това е уникален случай, няма нищо подобно в подобни ръкописи: за молитви са съставяни отделни сборници. Учените смятат, че молитвата в ръкописа е добавена от жена. Това означава, че дамите от средновековна Англия са можели сами да създават ръкописи.

ОЩЕ: Какво разказват драсканиците в средновековните ръкописи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com