Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

8544
Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия
Снимка: Carlos Delgado / CC BY-SA 4.0

Група учени са изследвали ДНК на 37 веди – коренното население на Шри Ланка. Анализът показал, че генетично тези хора са най-близки до няколко етнически групи, живеещи в Индия и говорещи дравидски и австроазиатски езици. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Mitochondrion.

На югоизток от Индия се намира големият остров Шри Ланка, където живеят около 22 милиона души. По-голямата част от населението на този остров (около три четвърти) са синхали – индоарийски народ, преселил се в Шри Ланка в средата на I хилядолетие пр.н.е.

Преди пристигането им тук са живели ведите, чийто брой днес е изключително малък. Предполага се, че те са потомци на древното население на острова, което преди това е говорело непознат, изолиран език. Той е оцелял до днес под формата на субстратен език за креолския език веда.

Руванди Ранасингх от университета в Коломбо, заедно с негови колеги от Индия, Швейцария и Шри Ланка, са решили да разберат генетичната история на ведите. За да направят това, учените анализирали публикуваните по-рано митохондриални и ядрени геноми на 37 представители на този народ, които не са били свързани помежду си по майчина линия.

Anjana Welikala et al. / Mitochondrion, 2024

В графика, конструирана с помощта на анализ на главните компоненти, геномите на ведите попадат в клъстер с други популации от Южна Азия. По-конкретно те се оказали близки до синхалите и ланкийските тамили, тоест до големите етнически групи в Шри Ланка. Но F-статистиката показала, че генетично най-близките популации живеят извън острова. Сред тях са етнически групи от Индия: сантали и джуанг, които говорят езици от австроазиатското семейство, както и паня, палар и ирула, които говорят езици от дравидското семейство.

Изследователите също анализирали общи по произход блокове за свързване (IBD). Съдейки по тях, ведите са най-близки до дравидското племе ченчу от Андхра Прадеш в Южна Индия, както и с популациите, идентифицирани от F-статистиката, и някои други етнически групи. Учените са изследвали и митохондриалните линии на ведите. Те идентифицирали 17 хаплогрупи сред тях, 14 от които се срещат и сред синхалите и тамилите. Изключение правят хаплогрупите M73, U2’3’4’7’8’9 и U3.

По думите на учените техните наблюдения подкрепят идеята, че ведите са потомци на древни ловци събирачи от Южна Азия, населявали региона още през палеолита. Въпреки многовековното съседство със синхалите, тамилите и други народи, ведите са запазили генетичната оригиналност на своята популация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно