X
 
 

4 станции за измерване на радиоактивността в Русия не работят след взрива в Архангелск

5304 0
photo of 4 станции за измерване на радиоактивността в Русия не работят след взрива в Архангелск
Снимка: iStock/Guliver
Две мониторингови станции на Чукотка и Алтай, установени, за да следят нивото на радиация, са преустановили предаването на данни три дни след инцидента на Северодвинск, Архангелска област. На 8 август там избухна взрив на полигон, по време на изпитания, свързани с радиоизотопен източник в състава на ракета. Два по-късно, на 10 август възникнаха трудности в работата на станциите в Дубна и Киров, съобщи Коммерсант.

По информация на The Wall Street Journal изпълнителният секретар на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBTO) Ласина Зербо, на 13 август е спряла да постъпва информация от станциите в чукотския град Билибино и алтийското село Залесово. Всички четири станции измерват количеството на радиоактивните частици във въздуха. Още една такава станция се намира в Усурийск, тя работи без прекъсвания.

Норвегия отчете радиоактивен йод по границата с Русия

Норвежкият орган за ядрена безопасност отчете малки количества радиоактивен йод, открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след ек...

"Експертите продължават да се обръщат към руските колеги, за да може най-скоро да се възобнови работата на станциите", обясни Ласина Зебро.

Изданието напомня, че първоначално руската страна обясни преустановяването на преноса на данни с "проблеми с връзката". Кога точно станциите ще възобновят предаването на данните, за сега не е известно.

Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити е приет през 1996 година и забранява всеки изпитателен взрив на ядрено оръжие и всеки друг ядрен взрив, в което и да било място на Земята, независимо от мощността му. В рамките на договора е създадена Международна система на мониторинг. Тя включва обекти за сеизмологичен, хидроакустичен, инфразвуков, радионуклиден (проследява нивото на радиация) мониторинг.

В Руската федерация се намират осем станции за радионуклиден мониторинг, от тях четири в Киров, Билибино, Усурийск и Залесово. В Дубна е разположена лаборатория за радионуклиден мониторинг.

Русия си призна за повишение на радиацията в Архангелск - въпросът е колко точно

Четири дни след експлозията, при която загинаха петима учени във военна база в Русия, руските власти признаха, че инцидентът е предизви...

Припомняме, че в резултат на взрив край Северодвинск, Архангелска област,  загинаха петима души, а над десет пострадаха. По-късно, приблизително на 40 км от произшествието бе регистрирано непродължително повишение от 16 пъти на радиационния фон. Руските отговорни институции съобщиха, че това е било свързано с преминаването на облак от радиоактивни инертни газове. Източници на The Moscow Times твърдяха, че лекарите, помагали на пострадалите не са знаели, че става въпрос за радиация и у един от медиците е установен радиоактивен изотоп в мускулната тъкан. От министерството на здравеопазването на Русия не са потвърдили тази информация.

Рабрахме ли какво точно се случи на полигона в Архангелск може да видите в статията ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Отново ракетни удари на Израел в Сирия

Армията на Израел обяви, че е атакувала от въздуха десетки обекти в Сирия, предаде БГНЕС. В Дамаск се чуха взривове, а държавната телевизия обяви,...