5 милиарда евро: Илюзия ли е новата военна помощ от ЕС за Украйна?

2862
5 милиарда евро: Илюзия ли е новата военна помощ от ЕС за Украйна?
Снимка: Getty images

На 13 март (сряда) в Брюксел Европейският съюз постигна споразумение за допълнителна помощ за Украйна на стойност 5 милиарда евро, пише колумнистът на The European Conservative Бриджит Райдър.

Споразумението, сключено от посланиците, теоретично ще позволи да се внесат още 5 милиарда евро в Европейския фонд за мир (Европейския механизъм за мира) до края на годината.

Европейският фонд за мир обаче се счита за „извънбюджетна“ схема, тъй като фондовете на ЕС не могат да отиват директно за военни разходи. Въпреки това от началото на руската инвазия този фонд се превърна в основния източник за военна помощ на Украйна от ЕС. Още: ЕС дава повече от САЩ: Колко струва войната в Украйна на Запада?

Преди няколко месеца въпросът за неговото попълване беше затънал в противоречия: държавите не можеха да се споразумеят какъв принос трябва да направи всеки от участниците. Франция искаше само военни стоки, произведени в ЕС, да бъдат закупени за Украйна, докато Германия настояваше да се разрешат непарични дарения (в натура).

В крайна сметка германската позиция спечели. Съгласно условията на споразумението държавите трябва да дават приоритет на оръжията, произведени в ЕС, но също така могат да даряват оръжия и материали, произведени в чужбина, ако отбранителната индустрия на блока се провали. Неуточнена част от петте милиарда евро е предназначена за съвместно снабдяване с военно оборудване. 

Но най-важното е, че държавите могат да приспадат даренията в натура от задълженията си към фонда в размер до 50% (приносът на всяка страна към фонда от 5 милиарда долара се определя от нейната големина като население и територия). Според "Политико" присъстващите на срещата дипломати са обяснили, че това не означава, че страните членки могат да дадат само половината от даренията във военно оборудване. Дребният шрифт обяснява, че за всеки две евро дарено военно оборудване държавите могат да приспадат едно евро от необходимото парично дарение за фонда.

Докато преговорите бяха в застой, страните членки продължиха да прехвърлят военно оборудване на Украйна практически безплатно. Съгласно условията на споразумението тези дарения ще бъдат отчетени по схемата за приспадане в натура, пише Райдър за The European Conservative. Още: "Ядрено оръжие" срещу Путин: Украйна да вземе руските пари в западни банки

Така Германия стана лидер сред страните от ЕС по дарения за Украйна, отделяйки 17,7 млрд. евро за военни доставки. В момента нейният принос в Европейския фонд за мир е 1,2 милиарда евро годишно, но като прехвърли оръжия на стойност поне 2,4 милиарда евро на Украйна, Берлин няма да трябва да дари и цент на фонда. Според Politico, Германия технически вече е изпълнила ангажимента си към фонда за мир за тази година чрез големи дарения в натура, така че по-нататъшни вноски са малко вероятни.

Дипломатите признаха теоретичната възможност според новото споразумение в Европейския фонд за мир изобщо да не постъпват нови средства. 

Въпреки че действителното попълване на фонда е много неуловимо, структурата на новата сделка има своите предимства. Някои държави считаха фонда за бюрократично бреме, тъй като даренията бяха прехвърлени в общ фонд и след това преразпределени между страните. Преките вноски се считат за по-ефективни. Още: Politico: 50 млрд. евро за Украйна са капка в морето

Според института в Кил Германия е лидер в групата по дарения за Украйна със 17,7 милиарда евро, следвана от Дания с 8,4 милиарда евро и след това Нидерландия с 4,4 милиарда евро. Междувременно Италия дари 0,67 милиарда евро, Франция 0,64 милиарда евро и Испания 0,33 милиарда евро.

Автор: Бриджит Райдър

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари