Афганистан - възможният "план Б" за "Ислямска държава"

6861
Афганистан - възможният "план Б" за "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

На фона на продължаващия конфликт в Афганистан, желанието на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) да заздрави позициите си извън Сирия и Ирак към т.нар. "провинция Хорасан", доведе до ужасяващо насилие през последните седмици.

Заедно с части от Пакистан, в идеологията на ИД Афганистан е включен в общото название Хорасан. От година насам бойците, заклели се във вярност на Абу Бакр ал Багдади, провеждат операции в Афганистан и Пакистан. Тези атаки зачестиха.

Балкански пристанища са входен пункт за хора на "Ислямска държава"

Джихадисти използват морските пристанища в Гърция, Албания, Черна гора и Хърватия, за да се доберат до Европа или да заминат за Сирия, ...

Нападение от миналата седмица върху болница в пакистанския град Кета уби най-малко 70 души. Макар първоначално отговорност да пое ИД, но по-вероятно извършител да е отцепнически клон на пакистанските талибани, несъмнено ИД показват възможност да изнася нападения в района, прицелвайки се в цивилни райони, носещи голям брой жертви. Това се видя и при друга атака на ИД през изминалия месец, насочена срещу протест в афганистанската столица Кабул. Тогава загинаха над 80 души.

След формирането на клона на ИД в Афганистан през януари 2015 г., последва разпространение на части на групировката в Южна и Централна Азия. ИД успяха да се окопаят в източните афганистански провинции Нангархар и Кунар, които граничат с Пакистан. През това време, групировката успя да привлече както екстремисти от Пакистан и Узбекистан, така и талибани, които се отцепиха след вътрешните борби през последната година. Има доказателства и за това, че през Афганистан "Ислямска държава" опитват да се свържат с уйгурските бунтовници в Западен Китай.

Тези действия на ИД, водени под слогана „Никаква милост за онези, които не се покаят пред армията на халифата!“, не останаха незабелязани от талибаните. Ръководството на талибаните претърпя множество вътрешни сътресения, но въпреки всички загуби, те продължават да са основна сила в Афганистан, целящи да основат свое ислямско емирство. Двете групи влязоха в идеологически, теологичен и политически спор, в който поддръжници на ИД се подиграват на талибаните за опитите им да създадат държава. Често талибаните са определяни и като подставени агенти на Иран и Пакистан, което подрива авторитета им сред местното население.

Напрежението между талибаните и ИД прерасна в открити сблъсъци.

Местните племена, най-важният фактор за стабилност в Афганистан, не изглеждат ентусиазирани да влязат в „халифата“ на ИД. Спиранията на огъня, които групировката обявяваше през последните седмици, се прие като слабост, а също и показва наличие на натиск от афганистанските правителствени сили, подпомагани от НАТО. При една от последните кампании на американски и афганистански части, "Ислямска държава" понесе големи загуби. През изминалия уикенд имаше потвърждение, че Хафиз Саид Хан, лидер на ИД в Афганистан и дезертьор от пакистанските талибани, е бил убит в провинция Нангархар при въздушен удар с дрон.

Джихадистите отвлякоха 2000 цивилни за „жив щит” при бягството от Манбидж

Терористичната групировка „Ислямска държава” е пленила около 2000 цивилни, за да ги използва като „жив щит” при...

В изпълнение на ангажиментите, поети от Барак Обама по време на срещата на НАТО в Полша, американските сили в Афганистан бяха удвоени, а въздушните удари засилени, за да бъде подпомогнато правителството в Кабул. По първоначални данни убитите бойци, свързани с ИД в Афганистан, са около 300 души. Следствие на засилената военна офанзива на армията, организацията изтегли своите бойци към планинските райони. След като имаше пик на попълнения през 2015 година – около 3000 души – в момента ИД най-вероятно разполага с около 1000 души в Афганистан. Този неуспех показва, че „халифатът“ трудно пуска корени в местната действителност, която изисква сключване на сложни племенни съюзи и съобразяване с централната власт и талибаните.

Въпреки че ИД са способни да нанасят големи нападения, смъртта на Хафиз Саид Хан вероятно ще повлияе на способността на групировката да удържи територия и да привлече нови последователи. За разлика от твърдолинейното пуританство на Ал Багдади, който преследва всеки, обявен за еретик и неверник, избягването на религиозното насилие с фокус върху борбата с правителството, накланя везните в полза на талибаните.

С последните събития в Сирия, останките от клона на ИД в Афганистан едва ли ще могат да помолят за подкрепления. През изминалата седмица кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили, подкрепени по въздух от САЩ, успяха да нападнат и в крайна да завземат важния за джихадистите град Манбидж. Натискът върху „столицата“ на ИД, североизточният сирийски град Ар Ракка, се увеличи осезаемо. Между Манбидж и Ракка стоят само 114 км.

Междувременно, талибаните са в офанзива в южните и централни части на Афганистан. Техните сили завзеха почти цялата провинция Хелманд – най-голямата по площ територия и най-голям производител на опиум. През изминалата седмица талибаните обсадиха афганистанските войници, защитаващи Лашкар Гах – главният град на провинция Хелманд.

Все пак, джихадистите няма да се откажат лесно от Афганистан. Страната е възможен „План Б“, след като бойците на ИД са притиснати в Сирия и Ирак, а също и в Либия. На фона на насилието и противоборството, няколко стотин хиляди афганистанци напуснаха домовете си. Пред тях засега стоят три избора: служба в милиции в Сирия на страната на Иран, бягство в Европа или подчинение на талибаните и „Ислямска държава“.

„Ислямска държава” прехвърля базата си в Йемен

Джихадистката групировка „Ислямска държава”, която постепенно е изтласквана от Сирия, гради нови опорни пунктове в Близкия ...

Автор: Руслан Трад, председател на Форум за арабска култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари