АФП: Пет извода от изборите в Гърция

4700
АФП: Пет извода от изборите в Гърция
Снимка: Primeminister.gr, Getty Images / колаж на Actualno.com

Съкрушителната победа на проведените в неделя избори в Гърция на консервативната партия "Нова демокрация" на министър-председателя Кириакос Мицотакис все пак ще доведе до нов вот след месец, тъй като победителят не успя да получи мнозинство. 

Ето пет извода, които прави АФП, от гласуването в източносредиземноморската страна с население от 10,5 млн. души:

Огромна победа, но без резултат

В неделя "Нова демокрация" постигна най-добрия си резултат от 2007 г. насам - 40,79%, побеждавайки лявата партия СИРИЗА на бившия премиер Алексис Ципрас с над 20 пункта - най-голямата разлика между двете водещи партии на избори в Гърция от 1974 г. насам.

Но в рамките на пропорционалната избирателна система, въведена от Ципрас, „Нова демокрация“ спечели 146 места, което е с пет по-малко от мнозинство в 300-членния парламент.

ОЩЕ: Гърция отива на предсрочни избори в края на юни

Самият Мицотакис в неделя посочи, че ще откаже мандат за съставяне на коалиционно правителство, и заяви, че партиите трябва да "ускорят" процедурите за нов вот, който се очаква да се проведе на 25 юни или 2 юли.

Мицотакис призова в понеделник за нови избори "евентуално на 25 юни", ден след като постигна голяма, но недостатъчна победа.

"Ще се насочим към нови избори... възможно най-скоро", заяви той пред президента Катерина Сакеларопулу, като добави, че няма възможност за съставяне на ново правителство при сегашния парламент.

Новите избори ще се провеждат по различни правила, които дават на победителя бонус за място в парламента.

Левицата е наказана

Ципрас загуби четвъртите си поредни избори от Мицотакис след кампания, в която обвиняваше управляващата партия в "печалбарство, неравенство, непотизъм, безразличие, арогантност, несправедливост".

Въпреки че бившият премиер, който водеше преговорите за спасителната програма през 2015 г., която едва не изхвърли Гърция от еврозоната, остава начело на партията си, следващите избори са съдбовни за политическото му бъдеще.

Друга жертва в неделя беше бившият смел финансов министър на Ципрас Янис Варуфакис, чиято партия против икономиите МеРА25 не успя да събере достатъчно подкрепа, за да влезе в парламента.

Опасенията за въздържане от гласуване са неоснователни

Тъй като не се очакваше вотът в неделя да бъде решаващ, мнозина се опасяваха от масово въздържане от гласуване. Тези опасения изглеждаха оправдани, когато беше отчетена първата избирателна активност от едва 31,5 % от избирателите.

Но в крайна сметка близо 61% от гърците отидоха да гласуват, което е повече, отколкото през 2019 г.

Прошката за избирателите

Гърция беше обхваната от общонационални протести, след като през февруари 57 души загинаха при сблъсък между два влака - най-тежката железопътна катастрофа в страната.

Появиха се слухове, че плановете за провеждане на избори през април са отменени, министърът на транспорта подаде оставка, а Мицотакис беше принуден да се извини за лошото състояние на железопътната мрежа.

Правителството беше подложено на атака и заради скандал с подслушване, в който беше замесена държавната разузнавателна агенция, която се контролира от кабинета на Мицотакис.

Ръководителят на разузнавателната агенция и племенникът на Мицотакис, който е бил съветник на висшестоящ служител, подадоха оставки заради скандала.

Гръцките партии на финалната права преди изборите в неделя

Консервативният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис и левият претендент Алексис Ципрас ще се борят за гласове на заключит...

Но опасенията за възмездие срещу управляващата партия не се сбъднаха на балотажа, на който консервативните избиратели преизбраха и министъра на транспорта на Мицотакис.

Младежки завой надясно

Месеци наред се очакваше, че близо 440 000 млади избиратели, които за първи път участват в избори - някои от тях на 16 години, ще застанат на страната на лявата партия на 48-годишния Ципрас.

Гърция се бори с високата безработица сред младежите, а дори тези, които имат късмет да работят, едва изкарват достатъчно, за да покрият разходите си за наем.

Но в крайна сметка една трета от хората на възраст 17-24 години очевидно са застанали на страната на консерваторите на Мицотакис, показват резултатите от екзитпола в неделя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари