Александър Вучич с очаквана победа на изборите в Сърбия, опозицията бойкотира вота

2520
Александър Вучич с очаквана победа на изборите в Сърбия, опозицията бойкотира вота
Снимка: Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич обяви за невероятна победата на управляващата и ръководена от него партия в неделя на парламентарните избори, помрачена от бойкота на голяма част от опозицията, която го обвинява в растящ авторитаризъм.

С около 63,4 % от гласовете дясноцентристката Сръбска прогресивна партия (СПП) трябва драматично да разшири своето влияние в 250-членния парламент.

"Тази вечер получихме най-голямото доверие на хората, най-голямото в историята на Сърбия, в условия, когато малко хора вярваха в това. Получихме и голямо предупреждение от хората, че трябва да бъдем още по-отговорни и усърдни", каза Вучич в предизборния щаб на СПП. Той нарече победата на партията „впечатляваща и убедителна“, цитира го БГНЕС.

Коалиционният партньор на прогресивната партия - социалистите, начело с вицепремиера и външен министър Ивица Дачич- очаквано са втори с над 10 на сто.

Опозиционният "Сръбски патриотичен алианс" на Александър Шапич- кметът на най-голямата община на Белград, получава подкрепа от 3,9 на сто. Част от опозицията бойкотира вота с мотив, че правителственият контрол над медиите изключва честен и свободен вот.

Разпределение на гласовете

"СПП получава 63,35% от гласовете, Социалистическата партия на Сърбия (PCA) на външния министър Ивица Дачич - 10,67%, блокът на Александър Шапич - 2,17%", заявиха от избирателната комисия. Републиканската избирателна комисия съобщава резултатите от гласуването не по-късно от 96 часа след края на гласуването и в рамките на 10 дни предоставя мандатите на новоизбраните парламентаристи. 21 партии и коалиции се бориха за 250 места в еднокамерния парламент /Скупщина/ на Сърбия. Избирателният праг за влизане в парламента е да бъдат получени минимум 3% от гласовете на избирателите, а депутатите имат четири годишен мандат.

Според кореспондента на МИА в Белград, според предварителните резултати партията на Вучич в сръбския парламент от 250 места ще има около 180 народни представители. Социалистическата партия на Ивица Дачич е на второ място с 10,7% от гласовете и около 30 депутати. За момента списъкът партията на кмета на Нов Белград Александър Шапич с 4,1% от гласовете получава 11 депутатски места, както и партията на унгарците на Ищван Пастор с 8 депутати, албанските партии с 4 места и партията на Муамер Зукорлич, която се представи с Демократическата партия на македонците - с 2 места.

Анализът

Вучич строго контролира партията, която е на власт от 2012 г.

"Благодарен съм на хората за тази историческа подкрепа", каза президентът с възторг в централата на СПП, където привържениците му празнуваха. „Победихме навсякъде“, продължи Вучич. „Спечелихме на местата, където никога досега не бяхме печелили“.

Успехът на Вучич бе подпомогнат от бойкота на изборите от основните опозиционни сили в страната, който обявиха, че докато Вучич е на власт в Сърбия изборите няма да бъдат нито свободни, нито честни.

Но въпреки кампанията им избирателите да останат у дома и продължаващите притеснения относно коронавируса, избирателната активност не беше драматично по-ниска - малко под 50 процента според независимия наблюдател на изборите CRTA.

Бойкотиращата опозиция обяви изборите за „фалшиви” и заяви, че движението им е постигнало успех.

Така или иначе управляващата партия ще има малко съперници, с които да се бори в залите на парламента, където се очаква съпартийците на Вучич да заемат около 189 места.

На второ място се класира техният традиционен коалиционен партньор - Социалистическата партия на Сърбия (СПС), която според прогнозните резултати ще получи 32 места, според проучвателната агенция IPSOS.

И следващата наред беше единствената опозиционна партия, която събра достатъчно гласове, за да премине прага от три процента за влизане в парламента: новосформираният Сръбски патротичен алианс на Александър Шапич с около десетина места.

В парламента ще влязат и представители на някои етнически малцинства, които имат по-ниска квота за влизане - около 17 места, според IPSOS.

Сред тези, които не преминаха 3% бариера беше ултранационалистическата Сръбска радикална партия, водена от осъдения военен престъпник Воислав Шешел.

Без смислена опозиция „пировата победа“ може в крайна сметка да дискредитира управляващата партия на Сърбия, тъй като тя ще се разглежда като „по-малко легитимна от всякога“, коментира балканският анализатор Флориан Бийбър в Tуитър.

Парламентарни избори в Сърбия на 26 април

Сръбският президент Александър Вучич насрочи днес парламентарни избори за 26 април – вот, който се смята за важен за неговата Сръ...

Но в краткосрочен план те ще имат възможността да утвърдят осемгодишните усилия на Вучич да установи контрол върху демокрацията в страната, първо като министър-председател, а сега и като президент.

Той се включи в тези избори, като яхна новата вълна на популярност, при контрола на коронавирусната епидемия в Сърбия, която до момента е регистрирала 260 смъртни случая при седем милиона население.

Въпреки че постът на президента е по-скоро церемониален, той остава най-важният ръководител на Сърбия и успешно ръководи страната през здравната криза.

Сръбският анализатор Душан Спасоевич описва изборите в балканската държава като форма на "конкурентна автокрация".

„Състезание има, но участниците не са равнопоставени“, обясни той игралното поле, изкривено от негативното влияние на Вучич. Базираната в САЩ Freedom House наскоро обяви, че страната вече не е демокрация, а "хибриден режим", поради "годините на увеличаване на влиянието на държавата, злоупотребата с власт и тактиката на управление на „силния човек".

Избори в Сърбия: 6,5 млн. с право на глас, партията на Вучич с най-големи шансове

Общо 6 583 665 граждани на Сърбия имат право да гласуват на парламентарните избори в страната в днес. Те ще могат да упражнят правото с...

И все пак сръбският лидер може да разчита на подкрепа от съюзници на международната сцена.

В допълнение към тесните връзки с Русия и Китай, той има и подкрепата на Запада, където той се разглежда като способен да постигне сделка за прекратяване на многовековния териториален спор с бившата провинция Косово. С изборите зад гърба си президентът вече ще бъде подложен на натиск да постигне напредък в преговорите с Прищина, които бяха замразени за повече от година.

Вучич вече има натоварен график: през следващата седмица той ще разговаря с пратеника на Европейския съюз за Сърбия и Косово, ще посети Москва и ще се срещне с представители на Косово в Белия дом.

 

* Сали Майърс, Катарина Субашич, АФП, превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com