Американски сенатор вижда Турция като първи проблем на Източното Средиземноморие

4739
Американски сенатор вижда Турция като първи проблем на Източното Средиземноморие
Снимка: Getty images/Guliver

"Аз бях твърд поддръжник на дълбоките американски връзки с Гърция, Кипър, Израел и други в региона. Тези връзки са вкоренени в богата и жизнена диаспора и в споделена трайна вяра в демокрацията, правата на човека и върховенството на закона", каза американският сенатор Робърт Менендес ключова реч относно сътрудничеството в областта на сигурността в Източното Средиземноморие в Атина. Менендес, член на Сенатската комисия по външни отношения, говори пред Европейската организация за публично право (EPLO), предаде БГНЕС.

Американският сенатор беше в Атина като част от регионално турне, което популяризира Закона за сигурност и енергийно партньорство в Източно Средиземно море от 2019 г., двупартиен законодателен акт, който ще позволи на САЩ напълно да подкрепят тристранното партньорство на Гърция, Кипър и Израел чрез инициативи за сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на ембаргото върху трансфера на оръжие към Кипър.

САЩ подкрепиха газопровод от Израел и Кипър за Европа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и лидерите на Гърция, Израел и Кипър се споразумяха да засилят сътрудничеството между четирите с...

"Възможностите за задълбочаване на връзките в областта на сигурността, които водят до мир, сигурност и просперитет, никога не са били по-обещаващи", каза той.

Менендес също похвали работата на посланика на САЩ в Гърция Джефри Пят, заявявайки, че е "доволен, че Пят и екипът на американското посолство в Атина работят всеки ден, за да заздравят тази критично важна връзка между нашите страни."

Говорейки за предизвикателствата пред Източното Средиземноморие, Менендес посочи Турция като "корен" на "някои от най-дълбоките проблеми в региона", заявявайки, че "опитът за преврат от 2016 г. и последиците от него са изтощили демократичния процес". Той подчерта загрижеността от затоплянето на отношенията между Анкара и Москва, като заяви, че това е "смущаващо на много нива", тъй като Кремъл "е противник на НАТО и е изложил своите намерения кристално ясно на световната сцена".

"Това не е надежден партньор. И все пак Турция настоява да я третират като такава ”, каза Мененедес, като посочи„ необяснимото според него намерение на Турция "да закупи руската ракетна система С-400, което, добави той, е опасно в контекста на НАТО и безразсъдно в контекста на собствената нейната собствена дългосрочна сигурност. "

Вашингтон заплаши Турция със санкции, ако вземе С-400 по закон на САЩ, който наказва значителни сделки с руския отбранителен сектор. "Законът е ясен и недвусмислен. Тези санкции биха могли да имат пагубни последици за турския сектор на икономиката и отбраната", предупреди Мененедес.

РИА Новости: САЩ и Украйна са в газова безизходица

Изслушванията в Сената по бюджета на Държавния департамент на САЩ се превърнаха в скандал. Вместо веднага да подадат на държавния секре...

Турция също ще загуби достъп до изтребителя F-35, добави Менедес. "Колкото по-скоро президентът Ердоган стигне до това разбиране, толкова по-добре. Тази гледна точка се поддържа от администрацията и от широка двупартийна група в сената и камрата на представителите. Рядко намираме такъв консенсус по какъвто и да е въпрос", каза той.

Менендес добави, че турската намеса в изключителната икономическа зона на Кипър е "неприемлива", а продължаващите нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море са "опасни, безразсъдни и могат да доведат до погрешна преценка, която да вкара региона в конфликт".

Регионът също "все повече се превръща в платформа и кръстопът за влияние на Русия и Китай. Както всички осъзнахме, Китай играе четириизмерен шах по света, военно, икономически, дипломатически и културно", каза Менендес.

"В световен мащаб марката на международната дипломация в Китай най-добре се описва като манипулативна инвестиция ... Имам подобни опасения относно китайските инвестиции в инфраструктурата, като пристанището Пирея тук в Атина. Това, което може да изглежда като редовни икономически транзакции, може да има сериозни последици за сигурността. Докато тези пристанища могат да бъдат търговски желани, може ли да се разчита на тях при извънредни ситуации на национално ниво, когато движението на стоки или военни кораби стане критично? ... Доколкото разбрах, Гърция се е ангажирала със сделката за Пирея, когато е била затънал в икономическата криза. Ако международната общност се беше събудила навреме за потенциалните последици от китайските инвестиции, може би нещо би могло да се направи, за да се подкрепят гръцките усилия за намиране на алтернативни инвеститори", заяви Менендес.

По въпроса за Русия, Менендес предупреди, че натискът от страна на Москва върху правителствата в източната част на Средиземноморието е "реален и устойчив". "Вярвам, че Москва ще продължи да оказва натиск, докато не срещне истинска съпротива. Нашите санкции досега не успяха да променят поведението на Кремъл, защото не успяха да променят пресмятанията на Кремъл", добави той.

Срещата между Путин и Ердоган - ключова за бъдещето на газовите проекти

Основна тема на разговорите между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган е била за отстъпки в цените ...

Законът за сигурност и партньорство за Източното Средиземноморие, каза Менендес, "е добро място за започване" в справянето с тези и други предизвикателства, тъй като "изпраща ясно послание от Сената на региона и на света". Той също така определи като "важна стъпка напред" неотдавнашният стратегически диалог между САЩ и Гърция. "Гордея се да кажа, че под ръководството на посланик Пят, нашите отбранителни отношения с Гърция са най-силните, каквито някога е имало."

Въпреки това, добави американският сенатор, използването на момента "започва с инвестиции". Според него законопроектът ще разреши чуждестранна военна финансова помощ за Гърция да подкрепи усилията за модернизиране на силите и постигане на 20% ангажимент за нови поръчки. Законопроектът също така ще разреши средства за военно обучение и програми за обмен между нашите страни."

Сенаторът също така говори за „трансформационното въздействие“ върху региона на последните енергийни находки, заявявайки, че „те биха могли да бъдат важен начин за обвързване на страните от региона заедно“. Законопроектът прокарва пъта за Средиземноморски енергиен център за улесняване на енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър. "Трябва да насърчим частния сектор да продължи да се ангажира в региона да направи всичко възможно, за да улесни и подкрепи усилията им", добави Менендес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари