Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

18654
Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война
Снимка: Getty Images

Американски ветеран, воювал в Украйна, заяви, че армията на САЩ се е била с бунтовници толкова дълго, че е забравила "какво е да се биеш наистина".

"Пропуснахме важна част от обучението и не се учим как да се бием и да оцеляваме срещу равностоен противник", заяви американски ветеран пред Business Insider при условие за анонимност.

Според него американската армия се подготвя главно за "партизанска война" и борба с бунтовници, имайки предвид Ирак и Афганистан. Още: Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Ветеранът описа как неговото обучение в американската армия преди няколко години се комбинира с опита, натрупан в Украйна, където се би от февруари 2022 г. до декември 2023 година. Той каза, че след пенсионирането си от американската армия е воювал в Ирак като войник по договор, а в Украйна служил като военен санитар край Харков и Бахмут и помагал на ранени. „Толкова сме свикнали с партизанската война и борбата с терористите, че сме забравили какво е всъщност да се биеш в истинска война“, сподели той.

Операциите в Ирак и Афганистан бяха кървави и причиниха много жертви, но Украйна е индустриален конфликт с разрушения в мащаб, какъвто светът не е виждал отдавна.

През XXI-ви век САЩ и техните европейски съюзници в НАТО са се съсредоточили основно върху войните в Близкия изток, а някои от уменията, необходими за други видове конфликти, са атрофирали. Ветеранът счита, че по време на обучението си не е преминавал истинска тренировка за война между съперници със сравнима сила. „Имаше малко разговори и малко обучение, но нищо не ме подготви за бойното поле в Украйна“, спомня си той. Според него много западни войници са пристигнали да се бият в Украйна „уж с ясна представа как трябва да бъдат нещата“, но всичко се е оказало съвсем различно. Още: Как ще отговори САЩ на смъртта на американските военни? Байдън вече е решил

Според ветерана, американските войници са свикнали с превъзходно оборудване, но сега трябвало да се бият с превъзхождащата ги числено Русия. „Вярвам, че по-голямата част от нашето обучение в американската армия е насочено към партизанска война, а не към действителни боеве срещу сравним противник като Русия или Китай“, добавяйки, „че и други членове на НАТО също са изправени пред този проблем”.

Друг американски ветеран в Украйна сподели подобни опасения пред Business Insider по-рано. Той сподели, че негови приятели, които все още служат в американската армия, го молят за съвет как да използват по-добре дронове или да се бият в окопи, защото не получават обучение, адекватно на случващото се в Украйна.

Западната подготовка

Много страни от НАТО са обучавали украински войници, но ветеранът призна, че украинците, редом с които е воювал, са нарекли част от обучението неподходящо или направо неадекватно. Ветеранът разказа, че някои украински войници, които са се обучавали във Великобритания, са му споделили, че когато попитали как да пробият огромни руски минни полета, им било казано просто да ги заобиколят. Проблемът е, че подобна тактика е изключена, тъй като в Украйна руските минни полета се простират на много километри. Освен това откритият терен, дори и да не е миниран, е обект на вражески артилерийски огън и е пълен с други заплахи. Още: Историческо: За първи път жена ще ръководи Военноморските сили на САЩ

Руската инвазия в Украйна многократно повдига въпроси относно подготовката от страна на Запада. Някои войници от украинските въоръжени сили, обучени в чужбина, нарекоха получените знания неподходящи за тези бойни операции. Украински командир, който е обучен от американски, британски и полски инструктори, счита, че ако е следвал точно съветите им, със сигурност е щял да бъде убит.

Много украински части приложиха научени тактики и техники на НАТО по време на контранастъплението миналото лято, но някои подходи в крайна сметка се провалиха (по-специално в условия на маневрената война без подкрепа от въздуха сред плътни минни полета и други страховити препятствия). След като претърпяха сериозни загуби, украинците промениха тактиката. Някои военни анализатори похвалиха този ход, но това не беше достатъчно.

Друг ветеран от американската армия, който се е сражавал в Украйна и е обучавал американски войници, каза пред Business Insider, че Киев ще бъде в още по-лоша позиция, ако следва изцяло военната доктрина на САЩ. Той отбеляза, че някои аспекти на съвременната война украинците разбират дори по-добре от Съединените щати, въпреки че понякога правят и скъпи грешки.

Различен конфликт

Според ветерана много чуждестранни наемници са дошли в Украйна, разчитайки на познатите предимства от предишни конфликти, но тяхното „погрешно мислене“ в крайна сметка им е струвало живота.

Други американски ветерани, воювали в Украйна, считат битките там за много по-тежки, отколкото в Афганистан и Ирак. Според тях Въоръжените сили на Украйна са в такова неизгодно положение, в което САЩ никога не са били.

Един от тях заяви по-рано пред Business Insider, че боевете в Украйна често не спират дори за секунда, за разлика от Афганистан и Ирак, и войниците нямат отдих или възможност да се отпуснат. В резултат на това те страдат както психически, така и физически. Още: САЩ се готвят официално да воюват, ако конфликтът в Израел се разшири

Той каза, че на много места в Украйна, където се е сражавал, „не е имало нито едно безопасно място“, докато в Афганистан и Ирак „трябваше да се отдалечиш само на половин миля от фронтовата линия и можете да си направите барбекю, да пиете бира и хапвате сандвичи.”

Условията, в които Украйна воюва, са много различни от тези, които са изпитани от САЩ и техните съюзници в НАТО през последните десетилетия. Въпреки подновения интерес към подготовката за бой с равностоен или сравним противник като Китай или Русия, уменията за борба със суперсила не могат да бъдат постигнати за една нощ. Необходимо е не само да се запомнят уроците от Студената война и световните войни, но и да се изучават съвременни методи, техники и разработки.

В същото време е важно, че конфронтацията често се превръща в трудна позиционна борба, когато и двете страни използват оборудване, което е остаряло с десетилетия.

Много войници сравняват войната в Украйна с Първата и Втората световна война, а не със съвременната война с използването на модерно оборудване като дронове и ракети.

Американският ветеран направи същото сравнение. Участвайки в разчистването на руски окопи, той се чувствал така, сякаш „воюва в Първата световна война“. Огромната роля на артилерията насочва към същите разсъждения.

Украинските въоръжени сили са до голяма степен възхвалявани за способността им да отблъснат по-големите сили на Москва и много експерти считат, че Украйна има на какво да научи Запада в борбата си срещу Русия.

Американският ветеран сподели и следното: „Убеден съм, че украинците биха могли да научат западните военни и НАТО на много неща, защото не сме воювали истински цяла вечност.“

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com