Американски зоопарк: Сблъсъците в САЩ - от неудържим гняв до подготвян сценарий

8398
Американски зоопарк: Сблъсъците в САЩ - от неудържим гняв до подготвян сценарий
Снимка: Getty Images/ Guliver

Сенатът на САЩ прекрати дебата за удостоверяването на резултатите от гласуването на Избирателната (електоралната) колегия, според които демократът Джо Байдън е победил президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Това стана факт, след като сградите на Конгреса на САЩ на Капитолия бяха блокирани от полицията след сблъсъци с привърженици на Тръмп.

Заседанието беше преустановено минути след началото, след като против сертифицирането на резултата в Аризона се изказа членът на Камарата на представителите от този щат, републиканецът Пол Госар. По думите му той и още 60 негови колеги възразяват срещу преброяването на гласовете на електорите (членовете на колегията) в Аризона, предаде ТАСС.

Членовете на Конгреса бяха евакуирани в рамките на сградата, като са били посъветвани да изключат електронните устройства, да заключат вратите и да са готови да се скрият под столовете.

С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл, който заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на републиката".

А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Едва след съобщенията за нахлуване в Конгреса, Тръмп призова привържениците си да протестират мирно. Заради случващото се обаче кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час и нареди на всички жители да се приберат по домовете си.

Очаквано тези събития предизвикаха мощен отзвук в социалните мрежи. Затова този път рубриката ни "политически зоопарк" ще бъде посветена на събитията в САЩ.

Ето и най-интересните мнения:

Тихомир Чергов

Извън безспорната висока хумористична стойност на събитията във Вашингтон и редицата забавни и култови "мемета", които ще родят, изобщо не споделям прибързания ентусиазъм на хората, с които имаме еднакви пристрастия по отношение на US Politics.

Експерт по национална сигурност: Не съм изненадан от събитията в САЩ

"Не съм изненадан от събитията в САЩ, защото точно такива събития бяха предсказани от стотици анализатори по света! Не разбирам критик...

Toя забавен сбирщайн от снимките вътре в Капитолия няма как да успее да нахлуе дори в българска дискотека, охранявана от десетина здравеняка, камо ли в сградата на американския парламент, освен ако не е пуснат доброволно от охраняващите го. А полицията, охраняваща сградата и района, е пряко подчинена на Демократ и противник на Тръмп.

Нема нужда да си чел Сун Дзъ, за да си направиш елементарната сметка, че щом твоят враг съвсем съзнателно и доброволно те допуска да направиш нещо, значи ти готви капан. Като видях и как реагираха първи като по команда от вътрешната опизиция на Тръмп в Републиканската партия и как самият Тръмп като в небрано лозе първо напълно изненадан не знаеше какво да каже, а после със закъснение призова за спокойствие, вече ми става ясна тая постановка...

В момента му правят "курт капан" като за изпроводяк на Тръмп и си създават подходяща почва и причина за да може на воля да си налагат цензурата, авторитаризма и политическата коректност в следващите години, в които ще имат пълна власт. Нещо като палежа на Райхстага от комуниста Ван дер Любе, използван после като повод за установяване на нацистка диктатура - разбира се, в доста по-миниатюрен мащаб.

Сега тепърва предстои едно много нагло и безогледно налагане на цензура, политическа коректност и авторитаризъм, а всякаква опозиция ще бъде мачкана под предлога, че "подкрепят индиректно фашиста Тръмп, който опита преврат".

Николай Марков

В Белия дом вече се чудят дали да не свалят Тръмп моментално от власт

Многобройни източници от Белия дом са категорични, че е имало неформани разговори между топслужители на администрацията на американския...

Не съм изненадан от събитията в САЩ, защото точно такива събития бяха предсказани от стотици анализатори по света!

Не разбирам критиката срещу действията на органите за сигурност, които допуснаха с лекота влизането на американски граждани в сградата на Сената, защото мисля, че повечето от журналистите не разбират напълно ситуацията. Системата за сигурност и охрана на тази сграда е на много високо ниво и само адекватните решения на определени длъжностни лица станаха причина да няма стотици, а може би и хиляди трупа.

Единичните косвените жертви и ранените са напълно допустими за развитието на подобен сценарий и като предизвикателство пред системата за национална сигурност на САЩ, която никога не е била поставяна пред изпитанията на подобен казус.

Предстоят други събития, които са далеч по-интересни за мен.

И понеже не обичам да скучая, започнах да наблюдавам реакциите на българските държавни институции, длъжностни лица и определени публични фигури във връзка със събитията в САЩ. Нашите политически и обществени карикатури са далеч по-забавни от тези на световната сцена.

Има прострелян, след като привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия (СНИМКИ)

Световните агенции съобщават за стрелба в сградата на Конгреса, след като гневни привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха Конг...

Крадливото Ленче, например, в качеството си на прославен атлантик се активира и ни заля с мислите си тип "Тра ла ла" за положението в САЩ. Прави впечатление, че въпреки вековната си дипломатическа кариера на държавна хранилка, тази дама си остана с психиката на обикновена секретарка, каквато всъщност е била. И по секретарски обязаности обърна рязко атлантическия си гръб на Тръмп, когото довчера боготвореше по всички телевизии, като специална поръчка на Атлантическия соломонов клуб. И на мига облиза възсладките задни части на Джо Байдън и даде твърда заявка да облизва всичко негово и по необходимост през следващите няколко години. Такъв е установения у нас модел на високата слугинска и напълно фалшива експертиза, по която се развиват и реализират почти всички наши държавници, политици и дипломати. До пълната калинкизация на страната ни и превръщането й в балканска пустиня!

Не мисля толкова за САЩ, но за нас ми е тъжно. И ме боли.

Александър Симов

Пускам си CNN и какво да видя - майдан във Вашингтон. А коментарите са безценни. Престъпление е да се нахлува в Капитола. Това било "клада на лудостите" (bonfire of incanities). Недопустимо. Сипвало петрол в пожара.

Ееех, къде бяха тези коментатори, когато виждахме същото в Киев, а? :))))

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари