Анализ: Каква е съдбата на украинското изкуство по време на войната?

1855
Анализ: Каква е съдбата на украинското изкуство по време на войната?
Снимка: Getty Images

Франция показа загриженост към съкровищата на украинските музеи, позовавайки се на руски удари по инфраструктурата на Киев, пише Le Monde. Киевските икони са пренесени от Украйна във Франция и вече са изложени в Лувъра.

Специалисти от музея внимателно „съпровождаха“ изнасянето от Украйна на 16 най-крехки експоната от колекциите на Киевския национален художествен музей „Богдан и Варвара Ханенко”.

Украйна се бори с Русия, включително и на фронта на изкуството: борбата е около това кой е по-загрижен за културното наследство и кой правилно тълкува неговите символи. След като президентът Владимир Путин реши през май, против елементарните правила за съхранение, да прехвърли значима икона от 15-ти век, рисувана от Андрей Рубльов, от Третяковската галерия в катедралата Христос Спасител, Националният музей на изкуствата „Богдан и Варвара Ханенко“ в Киев направи болезнен, но отговорен избор. Украинците се съгласиха да изнесат от страната и да транспортират до Лувъра 16 от най-крехките експонати от своите колекции, включително 5 от най-ценните византийски икони. Всички те ще бъдат изложени в Парижкия музей до началото на ноември. Още: Войната в Украйна заплашва да заключи тайните на "вратата към подземния свят"

Веднага след избухването на конфликта през февруари 2022 г. директорът на Лувъра Лорънс де Карс се обърна към украинските си колеги относно техните спешни нужди. Тогава всички поискаха предпазни средства за експонатите, които по-късно бяха доставени от няколко специални конвоя с ескорт. Първоначално украинците не искаха да изнасят предмети от националното наследство и не приеха предложението на г-жа де Карс да поверят част от колекциите си в хранилищата на Лувъра, пише още пише Le Monde.

Ситуацията се промени, когато на 26 октомври 2022 г. мадам дьо Карс прие делегация от украински колеги, включително директора на Музея на изкуствата Богдан и Варвара Ханенко. Те говориха за тревожната ситуация, създала се във връзка с ударите на руската авиация по военната инфраструктура на Киев. Освен това ЮНЕСКО бързо намери 240 места на културни обекти, за които се твърди, че са пострадали от руските бомби. Министерството на културата на Украйна състави още по-"разочароващ" списък. Според негови представители вече са повредени или унищожени 468 културни обекта, включително 35 музея.

На 10 октомври 2022 г. украинските власти съобщиха, че ракета е паднала само на 10 метра от Музея на Ханенко, разбивайки прозорците на тази великолепна сграда, в която преди руската инвазия се помещава прекрасна колекция от стари картини. По щастливо стечение на обстоятелствата в музейната сбирка не бе останало нищо: работниците успяха да изнесат всичко, с изключение на монументалните картини, които не могат да бъдат преместени.

Избор на произведения за износ на първо място

Сега изкуството, скрито в тайни украински трезори, е застрашено от нещо друго: ниските температури и редовните прекъсвания на тока, които правят останалите дървени икони в Украйна чупливи. „Бях шокирана“, спомня си Лорънс де Карс, която отново предложи да й дадат най-ценните експонати преди края на конфликта.

Украинският музей, наред с други неща, съхранява няколко много ценни икони, които биха могли да бъдат изложени в новия отдел на Лувъра, посветен на византийското и източнохристиянското изкуство, който трябва да бъде открит през 2027 г. „Когато обявихме създаването на този отдел, не знаехме, че ще започнат боеве в Европа, в сърцето на православния свят, отбелязва Лорънс де Карс. Но днес е невъзможно да не мислим за това, като вземем предвид този конфликт."

Олга Апенко-Куровец, куратор на Киевския музей в изгнание, работи в Лувъра от май 2022 г. и участва в подбора на експонати, които трябва да бъдат изнесени от Украйна. Първо място в списъка заемат четири редки икони от манастира "Св. Екатерина" в Синай и малко мозаечно пано от 13 век, изобразяващо Свети Никола. „Това са 5 произведения на православното изкуство, които бележат етапи в неговото развитие“, казва Максимилиан Дюран, директор на отдела за византийско изкуство в Лувъра. Музеят Ханенко добави две по-късни икони към каталога, както и италиански примитиви и картини от итало-гръцката живописна школа. Още: Война и срещу планетата: Земята е пренебрегваната жертва от окупацията на Русия

Спасителната операция за износ на украинска собственост зад граница започна на 23 февруари по време на посещение в Киев на министъра на културата на Франция г-жа Рима Абдул-Малак и директора на Лувъра. Два месеца по-късно, на 10 май, 16 експоната са изпратени под военен ескорт през Полша и Германия. Това стана възможно благодарение на Международния алианс за опазване на наследството в зоните на конфликти, който отпусна 215 000 евро.

До края на военните действия византийски икони ще бъдат съхранявани и изучавани в Лувъра. „Ние не се ограничаваме до въпроса за националността на произведенията на изкуството, това не е основното за нас, ние действаме в рамките на културно сътрудничество, което ще предостави на Музея Ханенко нови възможности за разпространение на своето наследство“, казва Максимилиан Дюран, който планира да започне международна изследователска програма за изследване на пет изложени икони.

Останалите произведения ще бъдат съхранявани в складовете на Лувъра в Ливен (департамент Па дьо Кале). "Подобни нестабилни ситуации ни напомнят за нашата мисия. Ние знаем защо работим в тази професия: да отговорим на това, което се случва в света", сигурна е Лорънс де Карс.

Автор: Роксана Азими

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари