Анализ: Осъзна ли Путин най-накрая катастрофата си в Украйна?

10256
Анализ: Осъзна ли Путин най-накрая катастрофата си в Украйна?
Снимка: Kremlin.ru

Украйна ще трябва да вземе трудни решения: да се опита да атакува или да започне превъоръжаване и да загуби инерция, пише Bloomberg в свой анализ по темата.

Зимата в Украйна ще бъде сурова, но това няма да спре въоръжените действия. Киев и Москва ще трябва да вземат важни решения, които биха могли да променят характера на този конфликт, както дипломатически, така и военни. Може би най-голямото внимание на Украйна и САЩ трябва да бъде, че руският президент Владимир Путин най-накрая може да започне да проявява стратегическото си разбиране, което проявяваше в миналото.

Неговите заплахи за ядрена ескалация не възпряха Киев, който пресича една червена линия след друга. Наскоро с помощта на дронове той атакува авиобази, разположени в дълбините на руската територия.

И макар човешките ресурси на Русия да са неизчерпаеми, Путин не е в състояние да мобилизира допълнителни войски. Той се ограничава до повиканите по-рано 300 000 души, за да не настройва срещу себе си безразличното преди това население.

Тези проблеми не са нищо ново. Новината е другаде - в готовността на Путин да ги признае (макар и много уклончиво). Скоро той открито заяви, че победата е още далеч. Така че оптималната стратегия за него несъмнено ще бъде брутална. Той ще вземе на въоръжение зимата.

Русия използва ракети, безпилотни самолети и артилерия, за да атакува енергийната мрежа на Украйна и друга ключова инфраструктура, причинявайки страдания на незащитеното население. След като напуснаха Херсон, руските войски преминаха основно в отбрана. Те усърдно укрепват своите отбранителни линии, обучават новия мобилизиран личен състав и чакат пролетта. Другари, какво да правим: Путин поиска предложения от командирите си как да продължи войната

Ако Москва успее да протака конфликта до началото на пролетта, като същевременно причинява всякакви неприятности на „очуканата” Украйна, жадната за енергия Европа и все по-разсеяния Вашингтон, Киев и Западът може да се сломят.

Зимата е подходящо време за започване на офанзива. Земята замръзва, танкове и камиони могат да се движат извън пътя. Следователно Зеленски може да се опита отново да предприеме офанзива. Един от вариантите е удар в района на Запорожие на югоизток, за да се пресече руският сухопътен коридор към Крим, да се обкръжи групата войски на Путин и да се докаже на Запада, че с негова помощ Украйна ще спечели нови победи.

11-те олигарси на Путин, които ЕС отказва да санкционира

Следобед на 24 февруари 2022 г. – няколко часа след началото на руската инвазия в Украйна, Владимир Путин привиква над 37 мъже в ...

Но това е доста рисковано решение, тъй като Киев трябва да намери баланс между опасността от бездействие и риска от провал в настъплението. Украинската дилема ще се изостри, ако Путин се възползва от дипломатическата инициатива и предложи прекратяване на огъня преди настъпването на пролетта.

Прекратяването на огъня само по себе си би облекчило натиска върху руската армия, би позволило на отбранителната индустрия да посрещне нуждите на въоръжените сили и на Москва да възобнови военните действия, когато й е удобно. Киев ще постъпи правилно, ако отхвърли предложение, което консолидира руските военни постижения.

Американското ръководство се опасява, че подобна маневра би променила хода на дипломатическата игра, поставяйки началото на световна PR-битка за това кой е отговорен за удължаването на военните действия. Това също така ще даде на привържениците на дипломатическото споразумение, като френския президент Еманюел Макрон, нещо, което не са имали преди: подобие на желанието на Кремъл да сътрудничи.

Звучи странно, но Украйна и САЩ имаха късмет с врага. Той обаче може да предприеме дипломатически стъпки, които ще изненадат противниците му. Ако ситуацията се промени в тази посока, тогава ще имаме съвсем различен конфликт.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com