Анализ: Разширението на НАТО е изпитание за Индия

7230
Анализ: Разширението на НАТО е изпитание за Индия
Снимка: Getty Images / Guliver

Разширяването на НАТО на изток значително ще промени глобалната архитектура на сигурността, пише The Hindu. Това ще засегне и сътрудничеството на НАТО с други страни, като Индия, която ще трябва да следи внимателно възможните сценарии. Действията на Русия обединиха европейските страни повече от всякога, което е и изпитание за Индия като глобален играч.

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) почти удвои границите си с Русия, откакто Финландия стана нейният 31-ви член през април 2023 г. Швеция в крайна сметка ще се присъедини към Алианса, след като процесът на ратификация приключи. Това ще разшири териториалното пространство на НАТО както никога досега и ще превърне Балтийско море в „езеро на НАТО“. Влизането на Финландия в блока беше най-бързото в нейната история.

Дълго време скандинавските страни Финландия и Швеция отказват да заемат страна, поддържайки политика на „военна необвързаност“ и фокусирайки се повече върху вътрешното си социално-икономическо развитие, като по този начин се превръщат в модели на модерни социални държави. Отношенията им с Русия бяха, ако не толкова дълбоки, то предимно много умерени. Руската инвазия в Украйна обаче промени отношението им към източната съседка и предвидимостта на нейния лидер Владимир Путин. Действията му внесоха някои промени в динамиката на регионалната сигурност на Европа.

Руски действия, европейско единство

Първо, справянето с Русия никога не е било лесно за Европейския съюз, до голяма степен поради разногласията между държавите-членки. Някои европейски страни, като Германия и Франция, имаха известна "слабост" към Русия, за разлика от балтийските страни като Естония, Латвия и Литва, които предпочетоха да бъдат много предпазливи към нея. Още: "Най-стабилните в света": Повратен момент за отношенията между Индия и Русия

Действията на Русия в Украйна не само върнаха военното напрежение в европейското пространство след Втората световна война, но и нанесоха удар върху имиджа на ЕС като световен играч, който не успя да предотврати въоръжен конфликт в своите съседи. Забележителният резултат от тази злощастна ситуация е, че действията на Русия обединиха европейските страни повече от всякога.

Второ, президентът Путин може би не е очаквал Финландия и Швеция да изоставят своя неутралитет толкова скоро. Тяхното членство в Алианса също ще означава увеличени военни разходи и преструктуриране, в допълнение към поставянето на силите на НАТО под нова командна структура, пише The Hindu.

В отговор Русия също ще увеличи военното си присъствие в прилежащите северни райони и Калининградския анклав. Граничейки с Финландия, тези северни региони (от Санкт Петербург до Мурманск) са част от Централния регион на Русия, който е от голямо стратегическо и икономическо значение за нея. Присъствието на НАТО на прага на Финландия допълнително ще увеличи безпокойството на Русия.

В центъра на вниманието е Арктика

Трето, освен тези непосредствени гранични зони, друга област, в която скандинавските страни (или, по този въпрос, НАТО) могат да се сблъскат с Русия, е Арктическият регион, който преди е получавал малко внимание от Алианса поради твърде враждебната си природна среда и климат.

Поради изменението на климата и нарастващата перспектива за откриване на неизползвани запаси от нефт, газ и други минерали, този регион започва да привлича все по-голям интерес, което създава неочаквани и сложни проблеми. В допълнение към САЩ, Канада и Русия, скандинавските страни като Норвегия, Дания, Исландия, Швеция и Финландия са членове на Арктическия съвет и имат пряк интерес към арктическите въпроси.

Преди нормалният вариант за Русия беше съжителство с НАТО, а не конфронтация. Военните действия на Москва обаче промениха всичко. С нахлуването в Украйна Путин искаше да попречи на НАТО да разшири присъствието си в Европа, но вместо това той провокира разширяването на НАТО, като създаде по-голяма база в скандинавските страни, което усложни ситуацията със сигурността и създаде нови граници. И сега има още оправдания за съществуването на НАТО. Вече много страни виждат сигурното си бъдеще в член 5 на НАТО. Всъщност Путин направи НАТО отново велика. Още: Икономическа суперсила: Индия ли е новият Китай

Последици за Индия

През последните години ангажиментът на Индия с НАТО беше ограничен и до голяма степен се осъществяваше чрез политически диалог. Индия запази стратегическо мълчание относно неотдавнашното разширяване на НАТО. Но Делхи трябва да следи отблизо сценариите, които могат да възникнат.

Първо, Русия има малко приятели в настоящата ситуация и Индия, като един от тях, едва ли ще помогне на Москва да поддържа баланс на силите, за да се противопостави на НАТО. Китай заема твърда позиция срещу съществуването на НАТО и разширяването му в Индо-Тихоокеанския регион. Русия може да разчита на подкрепата на Китай, което сближава двете страни стратегически и военно, но това не е в интерес на Индия.

Второ, през последните години скандинавският регион попадна в полезрението на индийския „стратегически радар“. Премиерът Нарендра Моди посети Копенхаген на втората среща на върха Индия-Север през май 2022 г. и подчерта дълбокия интерес на Индия към сътрудничество. Този регион, сега под егидата на НАТО, ще усложни стратегическия избор на Индия.

Трето, Индия има статут на наблюдател в Арктическия съвет и следва политика за Арктика, насочена към развитие на многостепенно сътрудничество. Членството на Финландия в НАТО, към което скоро ще се присъедини Швеция, заедно с претенциите на Китай да бъде „почти-арктическа държава“ и партньорството му с Русия в региона, може да доведе до милитаризация на Арктика, което ще засегне интересите на всички страни, включително и на Индия. Още: Индия изпреварва Китай по брой на населението - следва ли икономиката?

Ролята на Индия като глобален играч ще бъде тествана срещу новата европейска архитектура за сигурност, водена от НАТО и оспорвана от Русия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com