Анализ: Ще се справи ли САЩ с всички кризи по света?

2027
Анализ: Ще се справи ли САЩ с всички кризи по света?
Снимка: iStock

Президентът Джо Байдън е уверен, че Съединените щати могат да се справят със свят в пламъци. Реакцията на високопоставени лица на голям международен форум за демокрация е: Твърде рано е да се каже. Това пише в коментар на ситуацията Politico.

Дипломати, официални лица и военни лидери се събраха на годишния международен форум за сигурност в Халифакс този уикенд, за да обединят световните демокрации срещу автократичните сили. Тази година конференцията беше съсредоточена около идеята, че победата на Украйна срещу Русия ще улесни Израел да победи Хамас и ще даде сигнал на Пекин, че Вашингтон стои зад своите приятели.

Да водиш свободния свят винаги е било трудно

Това постави американската решителност в светлината на прожекторите, тъй като въпросите за способността на администрацията на Байдън да запази курса се завъртяха в публични панелни дискусии и разговори в кулоарите. Продължават опасенията, че силният ответен удар на Израел и това, което следва в Газа, ще отвлекат вниманието на САЩ от нуждите на Киев. Байдън се бори с борбата за финансиране у дома, където демократите изразяват скептицизъм относно повече подкрепа за Израел, докато републиканците казват, че подпомагането на Украйна е глупава задача. А перспективата за дълга предизборна битка между Байдън и бившия президент Доналд Тръмп може да окаже натиск върху Белия дом да се поддаде на политическите тенденции у дома.

Още: Байдън: С подкрепата си за Украйна ние държим американските войски извън войната

Общият консенсус, след разговори с 11 американски и чуждестранни официални лица, както и с американски законодатели, е, че Белият дом ще осигури милиарди долари военна помощ за Украйна и Израел до края на годината въпреки партийните спорове. Това е знак, че официален Вашингтон ще подкрепи политиката на Байдън спрямо двете страни. Коментарите за издръжливостта на Америка и бъдещето на света бяха предимно оптимистични, далеч от песимизма, който доминираше на същото събитие след бунта на 6 януари 2021 година в Капитолия и неуспешното изтегляне от Афганистан.

Конгресменът демократ Джейсън Кроу, член на делегацията от шестима законодатели в Халифакс, призна, че това е труден период, но твърди, че това винаги е вярно, когато светът се обръща към Съединените щати за справяне с кризи. „Нещата са трудни“, каза той в кулоарите на конференцията. „Да водиш свободния свят винаги е било трудно и със сигурност е по-трудно сега, отколкото някога е било“, продължи Кроу, цитирайки други предизвикателства като изменението на климата, възхода на изкуствения интелект и разпространението на дезинформацията.

Още: Foreign Policy: САЩ са на крачка от Третата световна война, която може да загубят

В събота The Washington Post публикува статия от Джо Байдън, в която той смята, че Съединените щати са „основната нация“ в света, от която другите страни зависят в моменти на глобална криза. „Ако се отдалечим от днешните предизвикателства, рискът от конфликти може да се разпространи и разходите за справяне с тях само ще се увеличат. Няма да позволим това да се случи”, категоричен е американският президент.

Това послание отекна сред влиятелните посетители в Халифакс, където доминиращата тема беше оста на автократите, които се стремят да разрушат водения от демокрация световен ред. Ако тези нации – Русия, Китай, Иран и Северна Корея, успеят някъде, това застрашава демокрацията навсякъде, смятат участниците във форума. Един панел беше озаглавен „Победата в Украйна = Послание до CRINKs “, съкращение, измислено от президента на форума Питър Ван Прааг, за да обвърже и делегитимира четирите режима.

Ангажиментът към Тайван остава

Като цяло, основният отговор беше, че Съединените щати и техните съюзници могат да издържат на сливането на кризи в Европа и Близкия изток – ако приемем, че не възникне нова такава. „Налице е очевидното съзнание, че не сме готови, ако видим още театри на конфликти да се събудят“, каза Алиша Кърнс, член на управляващата Консервативна партия в британския парламент и председател на комисията по външни работи.

Един от тези бъдещи театри може да бъде Тайван. Американски и чуждестранни служители рядко повдигаха темата в Халифакс, тъй като това не е кризата на деня, но опасенията за бъдеща китайска инвазия на демократичния остров бяха осезаеми. Някои присъстващи предположиха, че администрацията на Байдън ще бъде твърде ангажирана с другите кризи, за да въоръжи адекватно Тайван, преди да се случи катастрофата.

Тайванският заместник външен министър Рой Чун Лий не изглеждаше притеснен. „Ангажиментите на нашите американски колеги към войната в Украйна, също и конфликта в Израел, не подкопават способността им да изпълнят ангажиментите си по отношение на оръжията. Има закъснения, но те не са свързани със случващото се в Украйна“, каза той в интервю, отбелязвайки, че обещаните оръжия за близо 20 милиарда долара Вашингтон все още не са прехвърлени на Тайпе.

Още: Ето коя е най-богатата държава в света

Генерал Чарлз Флин, командващ Тихоокеанската армия на САЩ и най-високопоставеният американски военен представител в Халифакс тази година, каза, че не очаква срив на ресурсите в региона. Следващата година Пентагонът планира да разположи нова наземна ракетна система в Тихия океан, наречена „Тифон“, която може да поразява цели на разстояние до 2700 километра, каза той.

Флин предупреди, че нарушаването на международните закони от страна на Китай както по море, така и във въздуха все повече застрашава съседите му в Тихия океан. Той също така подчерта десетилетното партньорство на американските военни с въоръжените сили на Тайван, включително изпращането на тайвански военен персонал в Съединените щати за участие в учения като Northern Strike в Мичиган. „Това, което китайците правят, е, че нарушават териториалната цялост на тези страни. И те се опитват да завземат ключов терен“, каза той.

"Трябва да направим още за Украйна"

Нотки на съмнение относно нарастващото глобално бреме на Америка се прокраднаха дори и когато високопоставени лица похвалиха постигнатото от Запада в подкрепата за Киев. „Държавите направиха много, но не трябва да сме доволни от резултата, трябва да направим още“, каза генерал Мартин Херем, висш военен лидер на Естония, отбелязвайки, че Европейският съюз не е постигнал първоначалната си цел да произвежда 1 милион 155 мм артилерийски снаряда. Ако американската подкрепа за Украйна спре, ще видим замразен конфликт, предупреди той.

Херем също така направи паралел между Украйна и Израел, отбелязвайки, че Украйна върви към по-добри отношения със Запада, докато Израел прави същото с арабските си съседи. В двата отделни театъра Русия и Иран се страхуваха от загуба на влияние. „Това беше подходящият момент за започване на конфликта“, каза Херем.

Още: Окончателно с подпис на Байдън: Украйна и Израел засега остават без военна помощ от САЩ

Ярмо Линдберг, финландски парламентарист и бивш началник на отбраната, каза, че сред съюзниците от НАТО „всички знаят какво да трябва да правят и всички знаят, че това трябваше да бъде направено вчера“ в засилване на производството на нови оръжия, които да изпрати в Украйна и да замени запасите обратно у дома, изчерпани от войната.

Делегация от Киев повтори тези опасения, но изрази известна увереност, че Конгресът ще намери начин помощта да продължи да тече към страната. Русия е „готова за маратон, така че ние също трябва да сме готови за маратон“, каза украинският парламентарист Йехор Черниев, заместник-председател на комисията по отбрана и разузнаване на Радата. Всяко по-нататъшно забавяне на приемането на допълнителната молба на администрацията на Байдън за Украйна за 60 милиарда долара „е голям проблем за нас, като тук става въпрос за нашето оцеляване“, допълни той.

Страх от победа на Тръмп догодина

Петимата американски сенатори и един член на Камарата на представителите в Халифакс, които често провеждат частни сесии с чуждестранни служители в това, което персоналът им нарича „команден център“, казаха, че не са доловили никакъв скептицизъм относно американската решителност зад затворени врати. Ръководителите на делегацията, сенаторите Джийн Шахийн и Джим Риш, казаха в отделни интервюта, че медиите са преувеличили всички основни опасения.

Но сенатор Крис Куунс от Демократическата партия, национален съпредседател на кампанията за преизбиране на Байдън, допусна, че има по-голяма загриженост за бъдещето на Америка – поради повторното появяване на Тръмп. „Сега мнозина  казват „О, Боже, Тръмп може да бъде президент отново!“ Казвам си: „Ъъъ, битката ще е завързана“. Дори съпредседателят на кампанията за преизбиране на Байдън ще ви каже, че двубоят ще е завързан“, каза Куунс.

Той отбеляза, че основни законодателни въпроси остават без отговор: „Ние пристигнахме тук, след като на косъм предотвратихме затварянето на правителството на САЩ, и пристигнахме тук с липса на яснота относно това как финансирането на Украйна ще премине през Камарата и със стабилно допълнение, което беше изпратено от президента за Украйна, за Израел, за хуманитарна помощ, за сигурността на границите, за Индо-Тихия океан. Не мога да ви погледна в очите и да кажа, че съм абсолютно убеден, че допълнителният закон на президента ще бъде приет до края на годината“, казва Куунс.

Още: Президентските избори в две държави ще решат две войни

Риш обаче каза, че допълнението най-вероятно ще премине през Конгреса до 1 януари – позиция, повторена от повечето му колеги. Участниците в Халифакс са загрижени не само за състоянието на САЩ. Официални лица тук също изразиха, че подкрепата за Украйна може да зависи от предстоящите избори в цяла Европа, включително за Европейския парламент. „Всички разбираме, че следващите девет до 12 месеца ще бъдат критични“, каза Хано Певкур, министър на отбраната на Естония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com