Авиацията - основното оръжие за бързо реагиране на НАТО при руски удар в Украйна

59061
Авиацията - основното оръжие за бързо реагиране на НАТО при руски удар в Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Американската частна разузнавателна и анализаторска компания Stratfor (Стратфор) публикува широкообхватен анализ, в който показва три възможни сценария за пълномащабна война в Украйна от гледна точка на Русия. Самата Stratfor нашумя много и покрай "Уикилийкс", тъй като Джулиан Асандж публикува множество вътрешни имейли и документи за дейността на основаната през 1996 година агенция. Така "Уикилийкс" показа много мръсни тайни на американската агенция, която е известна в САЩ и като "тайното, частно ЦРУ".

Stratfor периодично осъществява военно-имитационно моделиране. В този материал се привежда анализ на сценариите, в които руските и западните сили могат да встъпят в пряк конфликт в Украйна. От Stratfor предупреждават, че анализът съществено се отличава от другите им аналитични разработки и не е прогноза. Материалът е резултат от щателния анализ на военните възможности на Русия и НАТО, а така също и задържащите моменти, които пречат на тези сили. Това е анализ на пресичането на политическите намерения и политическата воля с отчет на сдържащите фактори плана на реалния военен потенциал. Даденото изследване не е окончателна оценка. Надяваме се, че благодарение на тази серия от статии, читателят ще разбере по-добре разположението на силите и вариантите на действия в украинската криза, а така също и реалните ситуации, които могат да възникнат във връзка с тяхното прилагане в случай на прекратяване на споразумението и ескалация на кризата, казват от Stratfor.

Русия започва открита война в Украйна - възможните варианти

Американската часта разузнавателна и анализаторска компания Stratfor (Стратфор) публикува широкообхватен анализ, в който показва три въ...

Разбира се, осъществяването на военните действия в Украйна, за които писахме в първата част, Русия няма да осъществява във вакуум. Освен съпротивата отстрана на украинските войски, Русия ще трябва да вземе под внимание и възможните ответни удари на САЩ или коалицията на страните от НАТО. Независимо от това дали САЩ ще встъпят или не във война заради нахлуването на Русия в Украйна, Москва не може да игнорира подобна възможност при разработването на вариантите на своите действия и оценката на шансовете за успех, смята Stratfor.

-------------------------

Ако САЩ и/или НАТО реагират на откритото военно настъпление на Русия в Украйна, най-бързият и целесъобразен начин за оказване на огнево въздействие на сцената на военните действия, ще бъде използването на авиация. НАТО и САЩ имат мощни сухопътни войски, които може да бъдат разгърнати в Източна Европа и в Украйна, в случай на необходимост, но за прехвърлянето на тези сили и средства, ще трябва много време. Дори в случай, че не се постигне превъзходство във въздуха, тези войски едва ли ще бъдат включени в боя. Поради тази причина в рамките на анализа на възможните ответни действия на Запада, Stratfor разгледа възможностите му за прилагане на значителни сили от авиацията за срива на руското настъпление и принуждаването на противника към отстъпление.

Това ще бъде сложна операция, която ще изиска да се разгърнат авиационните сили и средства на летищата в близост до позициите на руските войски, да се осигури тиловото снабдяване на тези сили, да се осъществят действия по потискането на руската система на ПВО, а след това да се пристъпи към наземна операция с цел отслабване на руския военен потенциал на територията на Украйна.

При анализа на вариантите на военните действия на Москва ще трябва да се вземе предвид най-лошият сценарий, в който страните от НАТО и Източна Европа ще предоставят своите военно-въздушни бази на разпореждането на ВВС на САЩ и ще осигуряват материално-техническата осигуреност, подчертава Stratfor.

Киев: Изтеглихме всичките си тежки ракетни установки

Украинските власти съобщиха, че е изтеглил всички свои ракетни установки "Ураган" от зоната на основния конфликт в Източна Украйна, и...

Проблемите с използването на авиацията

Преди да започнат пълномащабни действия на ВВС срещу Русия, САЩ и техните европейски съюзници ще трябва да разместят до Украйна голямо количество изтребителна авиация. Тези самолети ще трябва не само да обезкървят наземната ПВО пред сухопътното настъпление, но и да се борят с руската авиация, оказваща въздушна подкрепа на настъпващата войска. А това означава, че за постигането на стратегически превес, необходим за завоюването на превъзходство във въздуха, ще трябва максимално възможно количество съвременни изтребители.

Европейските ВВС вече се намират достатъчно близо до украинската сцена, но в рамките на предното разгръщане по-близо до Украйна ще е нужно да се ограничи времето за полет до целта и да се съкрати натоварването на самолетите-цистерни, които ще зареждат другите във въздуха, които и без това ще бъдат задействани в максимална степен в операцията в такъв размах и мащаб.

Но САЩ ще се сблъскат с още един проблем на стратегическото разгръщане на авиационните сили и средства, който е свързан с прехвърлянето на авиацията от континенталната част на САЩ в Източна Европа. Темповете на прехвърляне и разгръщането на авиацията ще зависят от множество фактори, като наличието на самолети-цистерни, стратегическата военно-транспортна авиация, летищните мощности и местата за междинно кацане.

Първите самолети на ВВС на САЩ ще могат да доставят на сцената на военните действия относително бързо, което е свързано основно с това, че няколко американски изтребителни ескадрили вече са разположени в авиобазите в Европа.

Украинският пилот Надя Савченко спря гладната си стачка

Украинският пилот Надя Савченко, която е на гладна стачка заради задържането си в руски затвор, е прекратила своя протест. Това става я...

Трите ексадрили F-15 ще се дислоцират в базата на кралските ВВС Лейкенхит във Великобритания, две ескадрили F-16 се намират в Италия на ВВБ Авиано и една ескадрила F-16 е разположена на авиобазата Шпангдхалем в Германия. Те ще могат да бъдат прехвърлени на летищата в Източна Европа в първите две денонощия след получаването на заповедта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари