Байдън-Путин: Танго или брейк-данс във вила „Ла Гранж”?

2087
Байдън-Путин: Танго или брейк-данс във вила „Ла Гранж”?
Снимка: Getty Images/Guliver

Първата среща на Владимир Путин с Джо Байдън ще се състои в сряда. Разговорите между президентите ще се състоят след поредното изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон.

Би Би Си разказва какъв е дневният ред на двамата лидери в Женева и какво може да се очаква след срещата.

Байдън прави първото си турне из Европа като президент на САЩ. Той отлетя за Женева след срещата на върха на НАТО в Брюксел, а преди това беше на преговорите на Г7 във Великобритания.

За Путин пътуването до Женева е първото чуждестранно посещение през последната година и половина. Той отлетя за Йерусалим през януари 2020 г., след което, поради пандемията, премина към видео срещи.

Преди Байдън, в продължение на над 20 години лидерство в Русия, Путин преговаря с четирима американски президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп.

Срещата между Путин и Байдън ще се състои във време, когато според самите президенти отношенията между Русия и САЩ са в най-лошото си положение след Студената война.

През последните години Москва и Вашингтон многократно обявяват взаимно експулсиране на дипломати, закриване на консулства и конфискация на дипломатическо имущество.

През последните шест месеца Съединените щати наложиха два пъти санкции срещу руските служители: изгониха дипломати и включихме в черния списък високопоставени служители. Причината бяха обвинения в намеса в президентските избори в САЩ, кибератака срещу Solar Winds, отравяне и арест на опозиционния лидер Алексей Навални.

На 17 март Байдън, в интервю за ABC, отговори положително, дали смята, че Путин е "убиец", което предизвика възмущение в Кремъл.

С какво пристига в Женева Байдън

В навечерието Байдън каза, че Русия и САЩ имат потенциал за сътрудничество, но има "червени линии".

"Ще заявя ясно на президента Путин, че има области, в които можем да си сътрудничим, ако той реши да сътрудничи, и ако той не сътрудничи и не се държи както преди, ще отговорим на това", каза той на пресконференция след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

В същото време президентът на САЩ отбеляза, че смята Путин за достоен съперник: „Срещал съм Путин, той е умен и твърд“.

В делегацията на Байдън ще бъдат държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и членове на Съвета за национална сигурност.

По данни на Axios бивш посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол е участвал в подготовката за срещата. В коментар във Foreign Affairs Макфол пише, че Байдън (за разлика от Тръмп, който в продължение на четири години „хвали и ухажва Путин“) представя политиката си към Русия „като част от по-широка глобална конфронтация между демокрация и диктатура“.

Според Макфол Байдън тества дали Путин може да установи по-стабилни и предсказуеми отношения със САЩ и ако руският президент вместо това „продължи да напада държави, да провежда хакерски и дезинформационни кампании, да арестува невинни руснаци и американци“, става ясно че Путин, а не Байдън, „е отговорен за конфронтацията със САЩ“.

Байдън е прав, опитвайки се да работи с Кремъл по ограничен кръг въпроси от взаимен интерес, каза Макфол. А именно по въпроса за контрола на оръжията. Бившият посланик сравнява тази ситуация със съветско-американските отношения по време на Студената война, когато дори в най-напрегнатите моменти американските президенти работят с Москва за намаляване на заплахата от ядрена война.

С какво отива Путин в Женева

Няколко седмици след обявяването на срещата между президентите на Русия и САЩ, помощниците на Путин и Байдън, външните министерства на двете страни, както и кураторите по въпросите на сигурността (Сергей Лавров, Антъни Блинкен, Николай Патрушев и Джейкъб Съливан) проведоха интензивна дискусия, договаряйки формата на срещата и преговорите. Това руски дипломат, който поиска анонимност, каза пред Би Би Си.

Не беше лесно да се договори програма за преговори, призна Юрий Ушаков, помощникът на Путин по международните въпроси, в разговор с репортери в навечерието на срещата.

Срещата ще се състои от няколко части и ще отнеме четири до пет часа, прогнозира във вторник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Путин и Байдън ще разговарят в тесен и разширен формат с „почивка за чай и кафе“, каза Ушаков.

В Женева Путин ще бъде придружаван от руския външен министър Сергей Лавров, заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, заместник-началника на кабинета на руския президент Дмитрий Козак (отговарящ за украинското направление), шефа на генералния щаб Валери Герасимов, Ушаков и Песков.

В Кремъл основните теми на срещата бяха наречени „стратегическа стабилност“, борба с киберпрестъпността, информационна сигурност, икономическо сътрудничество, климат, Арктика и коронавирус.

Според Ушаков лидерите ще обсъдят още Близкия изток, Сирия, иранската ядрена програма, Афганистан, ситуацията на Корейския полуостров, Нагорни Карабах и Украйна, Беларус, Навални, „състоянието и перспективите за развитие на руско- Американски отношения "- по-специално," „специфични нерешени въпроси ".

Отделни пресконференции

Подписване на документи след срещата между Путин и Байдън не е планирано, каза Песков в навечерието.

След разговорите няма да има съвместна пресконференция. Всеки от президентите ще направи отделно изявление пред пресата. Това беше съобщено предварително и агенция Блумбърг съобщи във вторник, че пресконференцията на Путин ще се проведе преди пресконференцията на Байдън.

Пресконференция между Путин и предшественика на Байдън Доналд Тръмп през 2018 г. предизвика скандал в Съединените щати - Тръмп бе порицан, че уж се е съгласил с Путин за всичко, а също така заяви, че вярва на руския президент, а не на националното разузнаване на САЩ, по отношение на руския намеса в американските избори.

"Това не е състезание", обясни Байдън отказа на съвместната пресконференция.

Въпросът за "убиеца"

Малко преди срещата Путин даде интервю за NBC. Той беше попитан за отравянето на Навални (той отговори, че „нямаме навика да убиваме никого“) и намесата в американските избори („необосновани обвинения“). Путин нарече Байдън „професионалист“, а Тръмп „талантлив и ярък“.

Най-голям резонанс предизвика въпросът на интервюиращия, който припомни, че Байдън отговори утвърдително на въпроса дали Путин е „убиец“. „ Господин президент, убиец ли сте?”, откровено попита журналистът.

„По време на мандата си свикнах с атаки от всички страни и във всички сфери под различни предлози и по различни причини, с различен калибър и грубост и нищо от това не ме изненадва“, отговори Путин.

Емблематичен фонтан в Женева бе оцветен в цветовете на флаговете на САЩ и Русия (ВИДЕО)

Фонтанът в Женева в нощта на 15-ти срещу 16-ти юни бе осветен в цветовете на държавните знамена на Русия и САЩ. Така, градът ще приветс...

На пресконференция в Брюксел след срещата на върха на НАТО Байдън уклончиво отговори на въпроса дали продължава да смята руския си колега за "убиец".

"Вярвам, че в миналото той по същество признава, че е имал определени неща, които е могъл или е направил. Но, чуйте, когато ми беше зададен този въпрос в ефир, аз отговорих честно," каза президентът на САЩ . И добави, че тази ситуация няма голямо значение от гледна точка на бъдещите преговори.

За танго трябват двама

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Русия "няма надценени очаквания, няма илюзии, че предстои някакъв пробив".

Според него Москва се интересува от положителните резултати от срещата, но резултатът от преговорите зависи от двете страни: „Но за танго са необходими двама и ако някой танцува брейк денс, тогава вероятно ще стане по-трудно. "

"Желателно е да се постигне предсказуемост във връзката. Предсказуемостта работи и в двете посоки - означава взаимна предупреждаване – изключване на ситуация, когато поставяш партньора пред свършен факт. Ако американците са готови да обсъждат, това е добра новина", каза пред Би Би Си директорът на Института за международни международните изследвания MГИМО Андрей Сушенцов.

В Женева Байдън и Путин възобновяват диалога

Агенцията отбелязва, че това е първата среща на четири очи на двамата държавни глави, откакто през януари Байдън влезе в Белия дом.На ф...

Очакванията от срещата не са най-високи, експертът се съгласи с Лавров: "Това са отношения на съперничество, които изискват подредба и липса на ескалация."

Сушенцов не изключи, че на срещата президентите ще изненадат всички, като се споразумеят по някои от въпросите.

Според президента на Националния изследователски институт за световна икономика и международни отношения. „Примаков” Александър Динкин, разговорите трябва да са за "нормализиране на отношенията, възобновяване на нормалната консулска работа, връщане на дипломатическа собственост".

Следващата стъпка, според руския експерт, може да бъде решение за мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа, както и диалог за стратегическа стабилност в областта на кибер оръжията, космическите оръжия и хиперзвуковите системи .

За Русия е важно да стабилизира отношенията със САЩ и да възобнови диалога относно контрола върху оръжията и „стратегическата стабилност“, заяви пред Би Би Си Андрей Кортунов, ръководител на Руския съвет по международни отношения.

Още: Каква е мярката за успеха на срещата на Байдън с Путин? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари