Безредиците в САЩ увеличават шансовете на Тръмп за втори мандат

3854
Безредиците в САЩ увеличават шансовете на Тръмп за втори мандат
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите съюзници се възползваха от темата за опазването на паметниците и статуите, включвайки я в предизборната стратегия. Тяхната цел е да представят демократите като групировка, която е толерантна към „саморазправите“. В същото време те се надяват, че проблемът с беззаконието и престъпността в градовете в Съединените щати ще вбие клин между черното население и Демократическата партия. Това пише изданието The Washington Times, цитирано от агенция "Фокус".

„Докато съм тук, това няма да се случи“, обеща президентът Доналд Тръмп, визирайки движението за разрушаване на паметници на исторически личности. „Що се отнася до демократите, струва ми се, че на тях не им пука, дали те ще бъдат съборени или не“.

Тръмп се вихри - в Чикаго било като в Афганистан, пак заплахи срещу рушащи паметници

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи Чикаго, Балтимор, Детройт и Оукланд като силно проблематични, като порица кметовете им демократи...

Много републиканци смятат, че подобна стратегия ще помогне на държавния глава в борбата му с бъдещия кандидат за президент на Демократическата партия Джо Байдън, въпреки трудната ситуация, която се разви около коронавируса.

„Колкото по-дълго това трае, толкова по-добра е позицията на Тръмп по отношение на кампанията“, заяви републиканският стратег Форд О'Конъл. „Народът не може да търпи дълго унищожаването на имущество, вандализма и палежите“.

По неговите думи, ясното посочване на границите на позволеното по въпросите на паметниците „може да стане наистина сериозен плацдарм“ в такива ключови щати, като Аризона, Флорида, Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин.

В същото време президентът вече се готви да издаде указ за защита на паметниците във федерална собственост от „вандали и хулигани“. По-специално Тръмп предупреди, че нападателите ще бъдат строго наказани, с до 10 години лишаване от свобода. Освен това администрацията на САЩ заяви в сряда, че е призовала 400 невъоръжени военнослужещи от Националната гвардия да защитават федералните паметници във Вашингтон, те трябва да подкрепят местната полиция.

Индиански протест заради събитие на Тръмп - и пак на тема расизъм

Активисти от индиански племена планират да протестират срещу посещението на президента Доналд Тръмп в планината Ръшмор в началото на уи...

И макар че Байдън се дистанцира от лявото движение за спиране на финансирането на полицията, предизборният щаб на Тръмп се опитва да го свърже с разрушителите на истирически паметници. 

„Из цялата страна поставящите се над закона леви радикали разрушават и увреждат статуи и паметници на американски герои, като Ейбрахам Линкълн, Теодор Рузвелт, Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън, заявиха по този повод от щаба на Тръмп. "А Джо Байдън избягва въпросите и отказва да говори за това безобразие", продължават от там.

Като цяло президентът се опитва да използва вандалските прояви като доказателство за неспособността на част от Демократическата партия да спре мародерите, вандалите и активистите, на които не им е чуждо насилието, в много големи градове. В същото време според Тръмп в Сената демократите са успели да блокират републиканския законопроект за правоприлагане по причината, че „искат да отслабят американската полиция“, като я лишат от законовия имунитет в хода на службата.

Междувременно републиканците са уверени, че залагайки на призиви за поддържане на реда, те могат да постигнат значителен успех сред черния електорат, който не хареса бунтовете в родните си градове. По-специално един стратег на Републиканската партия предложи се започне рекламна кампания, която поставя под съмнение добрите отношения на Байдън с чернокожите. „Напомням, че се стремя не само хората да гласуват за нас, но и за това, те да не гласуват за противоположната страна“, отбелязва още републиканският функционер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com