Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

26235
Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)
Снимка: украинска армия/армiя inform

Да бъде превзет град Часов Яр, който се превръща в една от основните битки във войната в Украйна, няма да е изобщо лека задача. Такова заключение прави един от анализаторите на разузнавателната публична платформа OSINT в лицето на Емил Кастехелми.

Кастехелми публикува анализа си в Twitter, като той е визуализиран с множество карти на защитните съоръжения на града, изградени от украинците. Важно е да се отбележи - превземането на Часов Яр ще отвори пътя на руснаците към Константиновка, Краматорск и агломерацията със Славянск, т.е. последния регион в Донецка област, който Украйна още контролира.

(КАРТА) Най-голямото препятствие е каналът "Северски Донец - Донбас". Той пречи на атаки с бронирана техника. Но и зад него има допълнителни украински защитни съоръжения и то сериозни:

В момента, руснаците имат някои позиции в микрорайона "Канал" - най-източното предградие на Часов Яр. Там има много сгради т.е. добри защитни позиции, но логистиката до предградието минава през открит терен и това ще е предизвикателство за защитниците т.е. украинската армия, посочва анализаторът: САЩ или помагат бързо на Украйна, или Русия печели и идва ред на НАТО: Оценка (ВИДЕО)

Освен това има и гористи местности, което може да бъде използвано от руснаците за атаки с малки щурмови групи. Говорителят на украинската армия в направлението "Хортиця" подполковник Назар Волошин коментира, че именно това е руската тактика в този сектор на фронта - използване на джипове, които са по-леки и небронирани, но по-бързи, с надеждата да се докарат войници до дадена точка преди да бъдат ударени с дронове. Повечето дървета и гористи пояси дават възможност руските сили да търсят пробив и да се закрепят някъде, като постепенно почнат да разширяват зоната на контрол, докато не успеят да постигнат оперативно значим пробив, а удържането на микрорайон "Канал" да е голямо предизвикателство за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), анализира Кастехелми, който предупреждава, че ВСУ трябва да има достатъчно резерви, за да ги хвърли в бой, ако стане ясно, че руснаците почват да се укрепват на някоя позиция в предградието. Украинската армия обаче страда от недокомплектоване, за разлика от руската - поне в момента: Най-възрастната армия в света: Украинските войници са средно 50-годишни и това е проблем

На Русия ѝ отне година да се придвижи под 6 километра на запад от Бахмут, откакто го превзе - но предвид ситуацията, сега е моментът за руснаците да опитат да превземат голям район от Донецка област, колкото и да изглежда трудно. Но ако Украйна удържи, то за Русия може да стане тежко на бойното поле - предвид силите, които хвърля, това ще значи сериозна загуба на ресурси: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com