Босненските мюсюлмани са решени да се справят с екстремизма

5172
Босненските мюсюлмани са решени да се справят с екстремизма
Снимка: Thinkstock

Радикализирането на босненските мюсюлмани започва да притеснява лидерите на тази предимно умерена общност, които наскоро обещаха да се борят с бича и призоваха мюсюлманските страни да уважават „европейската им идентичност“.

Тревогата бе бита, след като през ноември ислямист извърши нападение с автоматично оръжие и уби двама босненски военни близо до казарма в предградие на Сараево, след което се самоуби. Наскоро полицията задържа заподозрени за планирането на атентат в Сараево по време на новогодишните празници. Арестуваните са се събирали в молитвен дом в къща под наем. Прокуратурата разпространи снимка от стаята за молитви, на която се вижда знамето на „Ислямска държава“. Властите не знаят какъв е точният брой на тези молитвени места, често управлявани от проповедници екстремисти, в балканската страна с 3,8 милиона жители, 40% от които са мюсюлмани, в по-голямата си част умерени. Съществуването на тези места, които не се поддават на никакъв контрол, обаче „притеснява сериозно“ лидерите на ислямската общност в страната.

Босна ще подаде молба за членство в ЕС до месец - два

Босна и Херцеговина до месец или два ще подаде молба за членство в ЕС, съобщи босненската телевизия N1, позовавайки се на премиера Де...

„Ислямската общност няма никакъв механизъм за борба с феномена. Полицията трябва да наблюдава тези групи“, казва Джевад Ходжич – преподавател в ислямския факултет в Сараево. Внесени в Босна и Херцеговина по време на междуобщностната война през 1992-1995 година от джихадистите, които са дошли в подкрепа на местните мюсюлмански сили, крайните интерпретации на исляма, като например саудитският уахабизъм, продължават да имат привърженици в страната с безработица над 40% от населението. „Трябва да призная, че не разбрахме навреме колко голяма е опасността от разпространяването на тази идеология“, заяви в началото на декември лидерът на босненските мюсюлмани Бакир Изетбегович. От своя страна, главният босненски мюфтия Хюсеин Кавазович заяви, че в страната „ислямът трябва да се преподава по начина, по който нашите предци винаги са го правели“. Според Ходжич това е препоръка, която трябва да следват 1500-те имами в джамиите в цялата страна. „Насилието и тероризмът не са пътят, по който нашият народ трябва да върви“, подчерта Кавазович, като призова властите да приложат сила срещу „злодеите“, които сеят „ужас“.

Местният експерт по сигурността Ясмин Ахич иска властите да вземат „много на сериозно“ последната атака срещу военните, както и тази срещу полицейския участък в Зворник през април, при която ислямист, въоръжен с автоматично оръжие, уби полицай и рани други двама. „Като нападат полицията и армията, те искат да покажат, че това са терористични актове. Посланието им е ясно“, казва Ахич, като подчертава, че ислямската общност трябва да играе „решаваща роля в дерадикализирането“.

От над 200 босненци, които през 2012 и 2013 година са се присъединили към джихадистките групи в Сирия и Ирак, най-малко 26 са убити, а около 50 са се върнали в Босна и Херцеговина, смятат властите. Броят на заминалите да се сражават босненци е намалял значително, след като през 2014 година бе приет нов закон, предвиждащ до 20 години затвор за джихадистите и вербовчиците. През ноември имамът Хюсеин Боснич, който е един от главните вербовчици в страната, бе осъден на 7 години затвор.

АФП

Ислямистите са и в Босна

Босна открай време е била люлка на либералния ислям. Затова пък традицията на муджахидините от 90-те години на миналия век създава гл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари