X
 
 

Бразилия - от отличник до изоставащ в борбата със СПИН

880 1
Бразилия - от отличник до изоставащ в борбата със СПИН
Снимка: iStock/Guliver
Дълго време Бразилия отбелязваше успехи в борбата със СПИН, и дори се беше превърнала в пример за много други страни. Но напоследък броят на новозаразените с вируса ХИВ отново тревожно нараства. Какви са причините? Отговорите търси Томас Милц в анализ за Deutsche Welle.

Системата на общественото здравеопазване в Бразилия дълго служеше за пример в борбата срещу епидемията от СПИН. От 1996-а година насам бразилската държава гарантира безплатното лечение в обществените болници на пациентите, заразени с ХИВ вируса. Те получават и медикаментите безплатно. Здравното министерство смята, че в момента 866 000 бразилци са ХИВ позитивни. Над половин милион от тях се лекуват по линия на общественото здравеопазване.

Бразилската програма за лечение на СПИН е смятана за много успешна - от влизането ѝ в сила е постигнато удължаване на живота на болните със средно седем години. Новите инфекции оставаха постоянна величина, в някои рискове групи имаше дори и спад.

88% от хората с ХИВ у нас са се заразили по сексуален път

88% от хората, които тази година са регистрирани с ХИВ-инфекция у нас, са се заразили по сексуален път. Това означава, че тенденцията к...

Но сега броят но новозаболелите отново расте, както сочат данните на ООН. Ако през 2010-а в Бразилия са били регистрирани 44 000 нови инфекции, през 2018-а те са били 53 000 - 21 процента ръст, който значително надвишава средния за същия период в цяла Латинска Америка от 7 на сто. Какви са причините?

Недостатъчна превенция

"Това се дължи най-вече на слабите мерки за превенция през последните години", казва експертът по разпространението на заболяването Вериано Терто. Той отбелязва, че и централното правителство, и местните власти са свили драстично обществените си кампании: "По темата се мълчи, а правителството абдикира от тези свои ангажименти. На него постоянно му се налага да прави отстъпки на консервативните сили, за да се задържи на власт", посочва той.

В училищата се засили съпротивата срещу часовете по сексуална просвета и разясняване на заболяванията. Но докато по-рано властите са оказвали натиск, днес отпорът срещу раздаването на презервативи в училище е много осезаем, а учителите проявяват все по-малка готовност да се включат. "Кампаниите в училищата стават все по-слаби, тъй като от страна на властите не се оказва достатъчно натиск", казва доктор Вилза Вилея.

Обучават 300 роми как да се предпазят от ХИВ/СПИН

22 преподаватели от Медицинския университет в Пловдив (МУ) ще обучат 300 представители на ромската общност от Пловдив, Кюстендил и Стар...

С отслабването на кампаниите в училищата намалява и използването на презервативи, особено сред по-младите хора. Увеличение на инфекциите се наблюдава също и сред младежите на възраст между 15 и 19 години: за 10 години броят на заразяванията в тази възрастова група е нараснал от 3 на 5,4 на сто хиляди души.

Бразилия вече не е за пример

Междувременно Бразилия вече не може да бъде сочена като пример за успешна борба с разпространението на СПИН, казва Вериано Терто: "Имаме добър опит, който трябва да запазим. Бразилия показа, че е в състояние да реализира програма, която е открита за всички, и така да намали смъртността". През последните години обаче липсваше поддръжка както от страна на местните власти, така и от международните организация за борба със СПИН.

"Гаранцията, че всеки има достъп до обществената безплатна терапия продължава да е пример, макар междувременно да сме преминали към практика на "тестване и лечение", казва Вилея. "Но броят на пациентите се увеличи значително. Преди в повечето случаи лечението започваше чак в по-напреднала фаза на разпространение на вируса, докато днес не е така - лечението започва веднага след откриването на заразата".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Навсякъде, където се заселят руснаци се случва едно и също! Империята на Путин, Педорстан, се разпада – 2 млн. педераси болни от СПИН, световни първенци по хероинова зависимост - http ://m.faktor.bg/novini/svjat/48907-imperiyata-na-putin-se-razpada-1-mln-bolni-ot-spin-svetovni-parventzi-po-heroinova-zavisimost.html