Brexit - а сега накъде?

4814
Brexit - а сега накъде?
Снимка: iStock

След като Brexit отново стигна до етап, в който трябваше да се правят договорки и компромиси в последния момент и беше договорено ново отлагане на процеса между Великобритания и ЕС (поне до 31 октомври), въпросът какво ще стане оттук-нататък става все по-сложен.

31 октомври е датата, на която официално приключва мандатът на сегашната Европейска комисия. Тогава обаче е и празникът на Вси Светии - Хелоуин, напомня британското издание The Independent в свой анализ какво предстои, цитиран от Агенция "Фокус".

Какво се случва сега?

Цялото внимание сега се съсредоточава върху намирящия се в безизходица Уестминстър, докато лидерите от главните партии във Великобритания се опитват да сключат компромисна сделка.

В четвъртък представители на Лейбъристката партия потвърдиха, че Джереми Корбин е имал нови срещи с Тереза Мей: "И двете страни се съгласиха да продължат разговорите с опит да направят значителен прогрес към намирането на компромисен план".

Преди британският парламент отново да започне дебатите си относно Brexit, той ще трябва да се събере преди да се разпусне за Великденските празници за една седмица, като ще се събере отново на 23 април. Очаква се разговорите между Лейбъристката партия и правителството да продължат през този период.

Изглежда "Български пощи" си мисли, че Brexit ще е на 12 април

Изглежда, за Български пощи Brexit ще настъпи съвсем скоро – или поне това може да помисли човек от изпратено от държавното друже...

Ще напусне ли Великобритания ЕС на Хелоуин?

Молбата на Мей за удължаването на срока до 30 юни бе отхвърлена от европейските лидери, които се съгласиха да удължат преговорния период до края на октомври. Теоретично, Великобритания може да напусне на Хелоуин, но имайки предвид миналите плаващи дати от 29 март и 12 април, е възможно да чуем за поредното отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Може ли Великобритания да напусне ЕС по някое време преди това?

Отговорът е да. Ако британските депутати успеят да прекратят безизходната ситуация и се съгласят на договор за излизане от ЕС навреме преди 31 октомври, Великобритания може да напусне на първия ден от месеца след приемането на сделката от парламента.

Също така в Брюксел беше решено, че ако Великобритания не участва в следващия месец в изборите за Европейския парламент, страната ще бъде принудена да напусне блока на 1 юни, без каквато и да е било сделка.

Мей още се надява, че Великобритания ще си тръгне от ЕС преди евроизборите

Британският премиер Тереза Мей заяви на пресконференция в Брюксел, че Великобритания може да напусне Европейския съюз преди 30 юни, кат...

Какво ще се случи ако няма план до крайния срок на Хелолуин?

Би трябвало Великобритания да напусне ЕС без сделка по правилата на Световната търговска организация - път, предпочитан от много евроскептици в Консервативната партия.

Но с британския парламент като цяло и министъра на външните работи, така силно против този курс на Великобритания, изглежда, че Мей и депутатите по-скоро ще търсят още едно удължаване в случай на опасност от Brexit без сделка при предположение, че не успеят да стигнат до съгласие до крайния срок на Хелоуин.

Възможно ли е Великобритания да проведе парламентарни избори, втори референдум или да има нов лидер на консервативната партия?

Имайки предвид несигурността в Уестминстър до този момент, не изключваме нито един от тези възможни сценарии, пише The Independent.

Британски черен хумор за Brexit

Британците са известни със способността си да се шегуват мрачно в мрачни ситуации - това е така нареченият „черен хумор“. И...

Поддръжниците на нов референдум може сега да се почувстват леко окуражени, имайки предвид факта, че Обединеното кралство има шест месеца да намери решение на кризата около Brexit. Защитниците на това решение сега ще трябва да кажат, че има достатъчно време страната да проведе потвърждаващ вот относно сделката на Тереза Мей. Но заради липсата на мнозинство за тази възможност, все още този вариант е почти невъзможен за участниците в кампанията.

Ако разговорите между лейбъристите и правителството се разпаднат по една или друга причина, шансовете за парламентарни избори могат също да намалеят. И имайки предвид, че следващата конференция на Консервативната партия ще бъде проведена в Манчестър към края на септември, се очаква премиерът Мей да срещне значителен натиск преди това да се оттегли като премиер и да даде път за един нов лидер на "торите".

Но в сряда сутринта в Брюксел консервативен източник подчерта, че датата за излизане на Великобритания от ЕС, обещана от Мей на нейните депутати, зависи повече от прокарването на Brexit през парламента, отколкото от плаващия срок 31 октомври.

Ще имат ли парламентаристите още един вот за сделката на Тереза Мей?

Теоретично, да. Но имайки предвид, че сделката на премиера беше отхвърлена три пъти от парламента и членовете на парламента сега знаят, че министър-председателят сега ще избягва сценария "Brexit без сделка" на всяка цена, много е вероятно вотът да бъде победен още веднъж ако тя подигне този въпрос пред парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com