Brexit: Британците трябва да скочат сами в пропастта

12174
Brexit: Британците трябва да скочат сами в пропастта
Снимка: Pixabay

Вече е ясно: Брюксел няма намерение да прави услуги на Лондон, а Великобритания няма да излезе от ЕС другата седмица. Британците ще трябва сами да намерят изход от задънената улица, пише Барбара Везел в коментар за Deutsche Welle.

На правителствените ръководители от ЕС вече не им се занимава с Brexit и с неговите безкрайни обрати - оставят нещата на посланиците в Брюксел, които действат според дадените им указания. И понеже истинско единство по отношение на времевите рамки няма, бе взето соломоновско решение: ще има удължаване на срока за Brexit, но какво - ще стане ясно следващата седмица. Така би трябвало да бъде оказан натиск върху Лондон.

Британските депутати подкрепиха законопроекта за Brexit на второ четене

Британските парламентаристи тази вечер подкрепиха на второ четене новия законопроект за Brexit. Това е първата голяма победа за Борис Д...

Франция има резерви

Още при първото удължаване през пролетта френският президент Еманюел Макрон се възпротиви и искаше да даде на британците по-малко от половин година допълнително време. Тогава той беше убеден от Ангела Меркел и другите правителствени ръководители. "Не губете време", бе тогавашният съвет към британците на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Както е известно, случи се друго: след правителствените промени в Лондон междувременно има нова сделка за излизане от ЕС, но Борис Джонсън няма да успее да се справи по-добре от предшественичката си Тереза Мей да я прокара и през парламента. Тоест, има нула напредък.

Какво иска този път френският президент (с неговия отпор срещу второ удължаване от три месеца) не е съвсем ясно. Първо, трябва да се види какво ще се случи политически в Лондон, каза неговата министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален. Всъщност, ЕС е склонен да удължи срока - само при положение че има достатъчно основание за това. А такова биха били или едни предсрочни избори, или втори референдум.

Фактически обаче цари единство по въпроса, че не ЕС ще е този, който ще бутне Великобритания в пропастта, наречена Brexit - британците трябва да скочат сами. Европейците имат интерес излизането да стане по правилата, т.е. със сделка. Затова съществуват предположенията, че Макрон просто иска да демонстрира власт в Брюксел.

Варадкар: Остават още много спорни моменти за Brexit

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви в сряда, че се надява Великобритания да постигне споразумение за излизане от ЕС, но спорните мом...

ЕС не смята да прави услуги на Лондон

Сега и двете страни са в абсурдна ситуация: Лондон трябва да изчака какво ще предложи ЕС за удължаването, а ЕС - какъв напредък ще бъде постигнат в Долната камара, докато и британското правителство, и опозицията очакваха становището на Брюксел.

ЕС обаче няма намерение да им прави тази услуга и не дава указания за по-нататъшния ход на нещата, респективно британската страна трябва сама да намери своя изход от задънената улица. Най-късно във вторник или в сряда посланиците в Брюксел ще трябва да благословят измоленото от Борис Джонсън удължаване с три месеца - все пак крайният срок за Брекзит все още е четвъртък, 31 октомври в полунощ.

Какво става в Лондон?

Министър-председателят Борис Джонсън иска опозицията да се съгласи на предсрочни избори на 12 декември, иначе щял да изтегли проектозакона за излизането от ЕС и щял да се концентрира изцяло върху предизборната борба. Но премиерът е безпомощен: той има нужда от мнозинство от две трети в парламента за свикването на нови избори, което няма как да събере, докато Лейбъристката партия се противопоставя. Тя от своя страна твърди, че на Джонсън не може да му се има доверие и най-напред трябва да бъде отстранена заплахата от твърд Brexit. Принципно, както за пореден път заяви шефът на партията Джереми Корбин, има готовност за нови избори и желание за спечелването им.

Борис Джонсън продължава да увърта: Предложенията към Брюксел били "конструктивни и приемливи" (ВИДЕО)

В първата си реч на конференцията на Консервативната партия, в ролята си на неин лидер, премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви...

Дали обаче Джонсън наистина би изтеглил закона за излизането от ЕС, което би довело до траен застой в процеса на Brexit? Той вече заяви, че няма да внесе новия проектобюджет по план в началото на ноември и финансово страната засега ще върви на автопилот. Но всъщност Джонсън се страхува, че неговите опоненти в Долната камара могат по време на дебатите да се намесят в съдържанието на закона за излизането и така да му вържат ръцете. Става дума, например, за настояването да се влезе в митнически съюз с ЕС, за удължаване на преходния период на всяка цена или дори за свикването на втори референдум.

Нищо няма да се случи на 31 октомври

Ако опозиционните депутати обаче продължават да се противопоставят на свикването на избори преди Коледа, на премиера му остават само две възможности: той може да се опита да ги принуди с един обикновен закон, за който му е нужно само обикновено мнозинство; или Джонсън сам да предизвика вот на недоверие срещу себе си, за да наложи провеждането на нови избори. Но, първо - избирателите могат да разберат това погрешно, и второ - опозицията ще има оттам нататък 14 дни да излезе със свой собствен кандидат. За момента и двете страни изпитват голямо взаимно недоверие, което усложнява намирането на решение от сегашната патова ситуация.

Много е вероятно предложението за нови избори да бъде разгледано в Долната камара в понеделник. Но нищо не е сигурно, тъй като сега три дни са дълго време за британската политика. Ясно е само едно: Великобритания няма да излезе от ЕС на 31 октомври. А правителството оттегли кампанията си "Готови за Brexit", за която трябва да са били изразходвани 100 милиона паунда. Тя може да стане актуална отново в края на януари 2020, или дори по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари