Бруталните убийства на жени в Турция

4220
Бруталните убийства на жени в Турция
Снимка: iStock/Guliver

Убийствата на жени в Турция са ежедневие. Някои от тях са крайно брутални - като убийството на 27-годишната студентка Пинар. Само малка част от тези престъпления получават присъда. По темата пише Deutsche Welle.

Пинар Гюлтекин следвала икономика в Мугла, Западна Турция. След като в продължение на дни тя не вдигала телефона си, на 16 юли тази година семейството ѝ подало сигнал, че е изчезнала. Пет дни по-късно полуизгореното тяло на 27-годишната студентка бе намерено. Обвинен за престъплението е бившият ѝ приятел. По време на разпитите мъжът признал, че е убил Пинар след скандал помежду им. Първо я удушил и се опитал да изгори трупа ѝ в гората, но след като не успял, натикал тленните останки в една кофа за боклук и я залял с цимент.

Над 70% от руснаците смятат, че жената е само майка и домакиня

Около 71% от руснаците смятат, че основната цел на жената е да бъде майка и добра домакиня. В същото време една трета от анкетираните к...

За бруталното убийство причината не е нецивилизованост, както твърдят редица анализатори на такъв тип престъпления. Двамата са от по-образованите среди на Турция - тя е момиче от добро семейство, той - успешен мениджър на заведение в курорт на Егейско море.

Според активистите от движението “Да спрем убийствата на жени” Пинар Гюлтекин е 146-тата жена в Турция тази година, която е убита заради пола си. През 2019 година са били извършени 474 подобни престъпления.

Убийството на момичето отприщи вълна от недоволство по улиците на турските градове, отбеляза “Нойе Цюрхер Цайтунг”. Обвиненията бяха насочени срещу правителството, което според демонстрантите поддържа патриархалните структури в обществото.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие беше предложена през 2011 година, а през 2012-та Турция стана първата държава, която я ратифицира. В началото на юни заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулмуш заяви, че подписването на документа в Истанбул е било “грешка”.

След карантината: Ще стане ли общественото пространство още по-опасно за жените?

След падането на ограничителните мерки заради коронавируса някои се опасяват, че мъжете ще започнат да се държат като зверове, жадуващи...

Редица правозащитни организации и активисти се обявиха против намеренията на властта да се откаже от конвенцията. Но както показа и случаят със “Света София”, ислямистите са тези, които имат решаващата дума в управлението на Турция.

В последните години полицаите все по-често реагират с насилие срещу протестите на организации, които се борят против насилието над жени, пише още изданието “Нойе Цюрхер Цайтунг”. На Международния ден на жените 8 март демонстриращите бяха разпръснати със сълзотворен газ.

Насилието над жените рядко попада във фокуса на контролираните от властта турски медии. Правозащитниците казват, че въпреки наличието на закони срещу него, в полицията и съдебната система извършителите на подобни престъпления често се радват на снизходително отношение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари