X
 
 

България се топи - да, но има и добри новини

3219 5
photo of България се топи - да, но има и добри новини
Снимка: Валентина Петрова
"Търсят се нови граждани" – под това заглавие германският вестник Die Welt, цитиран от Deutsche Welle, публикува обширна кореспонденция от България. Авторът Франк Щокер се спира на сериозния проблем с обезлюдяването на страната.

Един от събеседниците на журналиста е 28-годишен IT-специалист, който работи в София за германска фирма, но би се преместил на работа във Федералната република.

Румъния се изплъзва, но България остава под наблюдение в ЕС

След 10-годишно прилагане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) Румъния е на път да достигне европейските стандарти по отноше...

„Това ще бъде поредният българин, който обръща гръб на своята страна, за да потърси щастието си в чужбина. И то тъкмо сега, когато България с известна гордост пое председателството на ЕС. През последните 25 години стотици хиляди постъпиха по този начин, в резултат от което населението драматично намалява, а цели региони направо пустеят. Все пак напоследък се забелязва една все още крехка обратна тенденция. Българи от чужбина започнаха да се завръщат в страната си, при това съвсем съзнателно и целенасочено. Благоприятни условия за това създават най-вече новите технологии. След края на комунистическото господство България загуби около една четвърт от населението си, което от близо девет милиона се сви до днешните малко над седем. Според прогнозата на ООН, към 2050 година населението ще бъде само 5,2 милиона – по-бързо и по-тежко не се обезлюдява нито една друга страна в света", коментира изданието.

Първата причина е ниската раждаемост, но много по-сериозна е ролята на емиграцията – както на специалисти, така и на хора с по-ниско образование. „Много добре квалифицирани специалисти – IT, лекари, медицински сестри – отиват да работят в Германия, Австрия или Великобритания", разказва Хелене Кортлендер, която ръководи софийския офис на фондацията „Фридрих Еберт". Други пък заминават като сезонни работници за Гърция или Испания", обяснява още Кортлендер.

Тук логично възниква въпросът за ниското заплащане на труда в България. Представителката на германската фондация, която е близка до социалдемократите, казва, че българските лекари получават средно около 900 лева, ако не и по-малко. „С тези пари може да се живее, но е ясно, един лекар ще вземе първия възможен влак в западна посока, ако му се отвори такава възможност", казва Хелене Кортлендер. По-нататък в статията четем:

„През 2016 година броят на българите само в Германия беше 260 000 – и противно на някои предразсъдъци, повечето от тези хора са добре образовани специалисти. Много са и българските студенти в Германия – 7000 млади българи учат висше образование в страната и това е една от най-многолюдните групи чуждестранни студенти в Германия. А българските елити понякога направо тласкат децата си към чужбина – и са шокирани, ако тези деца се завърнат. Стряска ги мисълта, че може би са се провалили зад граница".

До 2040 година ще намалеем с 20-25%

Ще намалеем с между 20-25% до 2040 година. Това сочи официалната прогноза за демографското развитие на България през периода 2015 - 204...

Има вече и завръщащи се, но тенденцията още не е устойчива

Много млади българи се връщат, защото очакват добра перспектива в родната си страна и искат да ѝ помогнат, обобщава авторът, който е разговарял с неколцина завърнали се. „Има обаче и още една причина за връщане в България, която много добре се описва от българската поговорка „По-добре първи на село, отколкото последен в града". Защото в чужбина всеки добре образован българин е просто един от многото и трябва да се конкурира със стотици хиляди за добра работа. В родината обаче всички врати са му отворени".

Авторът на статията Франк Щокер е разговарял и с Теодор Седларски, 39-годишния декан на Икономическия факултет в Софийския университет, който след дипломирането си във Виена прави бърза кариера и дори за няколко месеца е министър на икономиката в служебното правителство. И според Седларски редица млади и добре образовани българи се завръщат в страната. Но тази тенденция още не е устойчива, пък и завръщащите се обикновено търсят реализация в столицата или в Пловдив, докато цели региони като Северозападния са направо обезлюдени, пише авторът.

Порочен кръг

България ще бори демографската криза, като привлича българи от бившите съветски републики

България ще се бори с демографската криза, като се стреми да привлече хора от българските малцинства от бившите съветски републики на б...

„Така възниква порочен кръг: липсата на специалисти затруднява онези фирми, които искат да се установят в България. А липсващата икономическа база отново и отново кара хората да търсят работа в чужбина. Напоследък правителството се опитва да спре обезлюдяването на страната, като привлича хора от други държави – но не и бежанци, към които в страната съществуват много силни задръжки. За предпочитане са държави като Македония, Молдавия или Украйна, където живеят малки български малцинства", казва авторът.

По думите му тези хора имат изгода от улесненията за получаване на българско гражданство. А когато вземат български паспорт, те автоматично стават и граждани на ЕС. Тогава обаче те лесно могат да продължат нататък към Европа. Защото бързо установяват, че България може да е по-привлекателна от Молдова или Украйна, но Германия все пак играе в съвсем друга лига.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  ДА /1/ ес НЕ Е СЪЮЗ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ НАСОЧЕН КЪМ БЛАГОДЕНСТВИЕ ,А /КВАЗИ/ ФРАНКЕНЩАЙН ПО СКОРО ТЕНИЯ РАЗЯЖДАЩА ОРГАНИЗМИТЕ ,както е в случея. ИЗГРАЖДАТ НОВИЯТ BABYLON F....F eu. С ЦЕННОСТИ ТЪРГОВСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА 1500 ЛОБИСТКИ. КОРПОРАЦИИ НАМРАЩИ СЕ В ЦЕНТЪРА НА Брюксел около БЪРЛОГИТЕ НА ПОЧТИ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА е.К.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Затова вън от ЕС и ще се спре процеса. Колко още ни трябва за да прогледнем. ЕС не е съюз на идеи и общонсти, насочени към общо благоденствие. Той е един октопод, смучещ жива плът или това е новото измерение на физическото робство. Просто сега е банково и търговско, но си е робство. Вън от ЕС.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ти осмислил ли си това което си написал?...
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Страните членки на ЕС не са равнопоставени. Едните от тях , в миналото бивши колониални империи гледат на новите страни като от втори сорт членки по същия начин както бившите метрополии гледат на бившите си колонии.Неравноправието личи по такива въпроси като приемането в Шенген, спазване на стандартите на едни и същи стоките независимо къде се продават.
  : 1 !
 • 1.3 преди 9 месеца Профил на трол?
  ес всъщност не е ясно точно какво е юридически . ТО е съюз,но строго централизиран с елементи на държава .Сбирщина от републики и монархии.Ръководен по неясни принципи и правила от НЕ ИЗБОРНО избрани същества отнемащи и/или искайки да отнема Национален Суверенитет. ГЛОБАЛЕН Източник на Корупция. Заселващ и искащ да засели Държавите с Враждебно население.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Правилното лечение на грипа в няколко пр...

Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат тези дни, а много хора се тълпят пред лекарските кабинети още с първото вдигане на темпера...

Последно в Актуално