COVID-19 - привилегията на ваксинираните

5326
COVID-19  - привилегията на ваксинираните
Снимка: Getty Images/Guliver

Мрънкачите и поддръжниците на конспиративните теории се провалят в едно много важно нещо. Каквото и да мислим за източника на пандемията от коронавирус не може да се не се отчете бързината на реакцията. За една календарна година заболяването беше изяснено и срещу него бе създаден ваксина, а вече се започна и масово ваксиниране. От тази бързина направо ти спира дъха. Но има и "странични ефекти". Още през есента се говореше за това какво ще повлече след себе си масовото ваксиниране. Ще имат ли привилегии ваксинираните? Не вървим ли създаването на "двукласово общество", каста на ваксинираните и каста на неваксинираните? Тези въпроси задава чешкият журналист Збинек Петрачек в своя статия за изданието Lidovky, която представяме без редакторска намеса.

Изминаха няколко седмици и вече догадките на медиите се превърнаха в сериозни размишления на представителите на властта, бюрокрацията и здравеопазването. Ваксинационният паспорт не е нещо ново.  Но такъв паспорт с печат за ваксина срещу коронавирус ще отваря врати, които ще останат затворени пред хората без "хартийката".

Ще работят ли ваксините срещу южноафрикански вариант на коронавируса?

Има голяма въпросителна дали ваксините срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 ще работят що се отнася до открит наскоро вариант на вируса в...

Преди да започне масовото ваксиниране във Великобритания ТВ канал Sky проведе анкета, от която стана ясно, че 54% от анкетираните британци са за това в самолетите да се допускат само ваксинирани. 44%  се придържат към идеята в киносалоните да се допускат само ваксинирани, а 39% смятат същото и за ресторантите. За страна, в която живеят свободолюбиви индивидуалисти, искащи гаранции от държавното здравеопазване - това е проблем. Дойде време да се направи подобна анкета и у нас. Какви ще са резултатите в страната на икономическата уравниловка? Вероятно ресторантьорите, пострадали от ограниченията ще се радват на всеки клиент и няма да се съгласят на подбора.

Но ако след ваксинирането на рисковите групи обществото се отвори, конкуренцията се върне, а заедно с нея се върнат и слоганите от типа "Нашият ресторант е напълно безопасен, но само за ваксинирани"? Мисълта за това ваксинираните да получат привилегията да ходят без маска изглежда дивашка. Тогава полицията ще трябва да проверява всеки, който не носи маска? Дали 31 години след Нежната революция ще се наложи отново да чуем: "Вашите документи?"

Молбата "Вашият паспорт, моля!" ще се наложи да изпълняваме на границите на Шенген и в него. Но това няма да е международният ни паспорт. Принципът ще бъде следният: "С европейски ваксинационен паспорт може навсякъде."

Ваксинирай се срещу коронавируса - защо?

Полет само за ваксинирани - какво казва символът на авиобизнеса в България

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, но с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com