Ваксинирай се срещу коронавируса - защо?

10705
Ваксинирай се срещу коронавируса - защо?
Снимка: Getty Images/Guliver

Да се ваксинирам ли срещу COVID-19? Отсега се очертава този въпрос да е въпросът минимум на 2021 година! И колкото и информация да получавате, накрая винаги ще се свежда до простичкото "да" или "не". А "да" или "не", по мое скромно мнение, зависи от следното – безопасно ли е и ефективно ли е?

1. На първо място – да не вреди! Основата на медицината и медицинските препарати. Затова и всеки нов препарат трябва да отговаря на това условие. Предвид технологията на РНК ваксините – като на Pfizer/BioNTech и Moderna, тя всъщност е ново поколение що се отнася до алергични реакции! Тези ваксини не въвеждат директно белтък в човешкото тяло, а белтъците де факто са причината за повечето алергии в съвременния живот. И въпреки това в официалната листовка на Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech) пише следното: "да не се прилага, ако сте алергични към активното вещество или някоя от останалите съставки".

Кое от звучащите като на китайски език вещества във ваксината може да ни докара алергична реакция, след като тази ваксина не съдържа вирус, не съдържа и белтък? Липидът PEG (полиетиленгликол) е алергенна съставка. Ролята на липида е да "скрие" липозомата, в която е обвита РНК молекулата – ядрото на ваксината, за да не я унищожи имунната ни система преди да е влязла в клетката ни и да ѝ предаде информация, с която да я научи да създава антитела срещу коронавируса. Засега няма яснота дали докладваните по-тежки алергични реакции в чужбина са заради PEG.

2. Да е ефективна. В цитираната по-горе с активен линк листовка пише следното: "Както всички ваксини, 2-дозовият ваксинационен курс с Comirnaty може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен(а)". Че може да не ни защити напълно е ясно от опита с много други ваксини – има хора, които просто не развиват имунен отговор към дадено заболяване и това е научно доказан факт! Но при основните ваксини, които поемаме, е отдавна ясно колко дълго действат. Затова лично за мен е притеснително, че още няма информация по този въпрос. Но както в много други области на живота, и тук изглежда отговорът ще дойде с времето – COVID-19 атакува видимо човечеството от само 1 година насам, което е прекалено кратко време за пълна яснота.

Едно и две – това са основите на вземане на решение дали да се ваксинирате. Дълбоко съм убеден, че никой на света не може да ви даде 100% гаранция дали ще е напълно безопасно за Вас и дали ще е напълно ефективно! И както при всяко голямо решение в живота ни, трябва да претегляме плюсове и минуси. Да сме се консултирали със специалист на първо място заради безопасността – алергиите към различни вещества могат да бъдат доказвани с тестове и не виждам нищо лошо специално за PEG да бъде ясно обяснено може ли да се направи тест, колко би струвал и на достатъчно места в България ли може да стане?

Колкото до ефекта – след като вземем решение дали е безопасно, дори и да няма очаквания от нас ефект, щом няма вреда и щом не давате лично пари от джоба си извън тези, които вече сте дали на държавата с данъците си и тя е заделила немалка част от тях за купуване на ваксини, тогава за какво да се тревожите спрямо ваксината? Спокойно можете да продължите да се тревожите както досега дали няма да се заразите – поне докато не мине достатъчно време, за да даде науката по-точни отговори колко дълго трае имунитетът и кога може изобщо да не го придобиете, с което да можете да планирате по-добре живота си от тази здравна гледна точка. Изобщо не е малко – в България сме се нагледали на хаос и това е една от причините да сме в такова състояние като общество и държава на всички нива!

За финал, не забравяйте – няма пандемия в историята на тази планета, която да е продължила вечно. По един или друг начин и тази ще приключи. За нас обаче си остава въпросът – ще извлечем ли необходимите поуки? Често казано отговорът ме тревожи повече от въпроса за ваксините – защото ми се струва, че е „не”. Което означава, че сме обречени да повторим ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com