Daily Sabah: Турция на всяка цена ще отмъсти на Асад

9497
Daily Sabah: Турция на всяка цена ще отмъсти на Асад
Снимка: Getty images/Guliver

Турция е готова да отмъсти заради всяка атака срещу нейните сили в Сирия. Информацията потвърди вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, цитиран от турския вестник Daily Sabah.

Режимът на Башар Асад трябва да знае това: Ако атаките срещу нашите военни продължат, Турция няма да има граници. Това е предадено на Русия“, заяви Октай. Той също така подчерта, че Турция е изпълнила всички свои задължения в сирийската провинция Идлиб в съответствие със споразуменията по деескалация, постигнати с Русия и Иран. 

Въздушни удари в Идлиб, Ердоган със заплаха към Асад (ВИДЕО)

Въздушни удари върху последния бастион на джихадистите в Сирия са нарушили скорошното примирие, съобщи АФП, като се позова на Сирийскат...

Агенция "Фокус" припомня, че Турция и Русия, които подкрепят противоположни страни в конфликта, се договориха през 2018 г. да създадат зона на деескалация в региона. Атаките на сирийския режим, които убиха 13 турски военни през последните две седмици, нарушиха сътрудничеството между Анкара и Москва. 

Анкара заяви, че ще използва военна сила, за да отблъсне сирийските сили, ако те не се оттеглят до края на февруари. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че страната му ще удари силите на режима на Асад навсякъде в Сирия, ако още един турски войник бъде убит.

Русия, която подкрепя Башар Асад, твърди, че Турция пренебрегва споразуменията, които е постигнала с Москва и е влошила ситуацията в Идлиб. 

Фуат Октай посочи още, че Турция е решена да спре напредъка на режима в Идлиб. „Не можем да пренебрегнем жестокостта, която се случва в съседната ни страна“, каза Октай и добави, че Турция е приела повече от 3,6 млн. сирийски бежанци, не може да се справи с нова миграционна вълна от Идлиб.

„Турция ще изпълни своите задължения в Идлиб. Някои от нашите наблюдателни постове се намират в райони, контролирани от (сирийския) режим“, каза той, имайки предвид военните наблюдателни постове, създадени в Идлиб съгласно споразумението от 2018 г. 

Асад: САЩ продават незаконно нефт на Турция от сирийските находища

Сирийският президент Башар Асад обвини САЩ, че продават на Турция петрола, който са откраднали от страната му. Според него няколко хил...

Министърът на отбраната на страната Хулуси Акар коментира, че Турция ще използва сила срещу радикални групировки, нарушаващи прекратяването на военните действия, постигнато на 12 януари в Идлиб и добави, че Анкара ще изпрати допълнително подкрепление за контролиране на ситуацията в Идлиб.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу също поясни, че турска дипломатическа и военна делегация ще замине за Москва в понеделник, за да обсъди ситуацията в Идлиб с руските си колеги.

„Турция работи за поддържането на дипломацията по отношение на Идлиб, но режимът продължава своите атаки“, каза Чавушоглу. Той допълни, че необходимите мерки ще бъдат предприети в случай на провал на дипломатическите действия след посещението на турската делегация в Москва. 

Чавушоглу ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в неделя по време на Международна конференция по сигурността в Мюнхен.

Ще се скарат ли Ердоган и Путин заради Сирия, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари