Дания: Повече F-16 за Аржентина, отколкото за Украйна - защо?

21240
Дания: Повече F-16 за Аржентина, отколкото за Украйна - защо?
Снимка: Getty Images

Съединените щати решават на кого Дания може да продаде своите изтребители F-16, съобщи датско радио. "Хегемонът" нареди продажбата на изтребители на Аржентина, за да не ги купи Китай.

Интереси на големи сили са заложени на карта в сделката на Дания с Аржентина за продажбата на 24 изтребителя F-16.

Въпреки че окончателният договор все още не е готов, Дания и Аржентина вече подписаха писмо за намерения, съобщава датското министерство на отбраната. Още: F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Продажбата на 24 изтребителя ще донесе на Дания около 2,1 милиарда датски крони (310 милиона долара). Освен това Дания ще зарадва САЩ, защото ще попречи на Аржентина да сключи споразумение с друга суперсила. Това е оценката на независимия военен анализатор Ханс Петер Михелсен, който преди това е служил в датските ВВС.

„Основният интерес на Съединените щати е да попречат на Китай да стъпи в Аржентина и Южна Америка, тъй като изтребителната авиация винаги е била поле за стратегическо сътрудничество и конкуренция“, твърди Ханс Петер Михелсен.

Интерес от Китай

Китай участва в търга за продажба на самолети на Аржентина и предложи 15 изтребителя JF-17 с възможност за допълнителни покупки в дългосрочен план. Това съобщиха по-специално аржентинските медии La Nacion и Buenos Aires Times. Още: До лятото Украйна ще има два пъти по-малко F-16, отколкото обучени пилоти (ВИДЕО)

След като датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен от либерално-консервативната партия Венстре и неговият аржентински колега подписаха писмо за намерение, американците вече не трябва да се тревожат, че друга суперсила ще се наложи в Южна Америка.

„САЩ не желаят Китай да поеме по-значима роля на американския континент. Затова те искаха това да са западни самолети и Дания да продаде изтребители F-16 на Аржентина“, казва Ханс Петер Михелсен.

Съединените щати дадоха зелена светлина за продажбата на датските F-16 на Аржентина още през октомври миналата година. Като цяло всяка продажба на F-16 и друго американско оборудване трябва да получи одобрение от САЩ (това е принцип при препродажба на всякакво оръжие, независимо кой е производител). Въпреки това датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен категорично отхвърля външен натиск в сделката с Аржентина. Още: Кога Украйна ще получи първите F-16? Европейски служители разкриха в Мюнхен

„Не сме били принуждавани към нищо. Ние самите сме заинтересовани от тесен диалог с нашите американски колеги. Нашият близък диалог с американците, който продължава от много години, е въплъщение на нашата солидарност със Съединените щати“, увери той.

„Но това не означава, че Дания е била принудена да продаде 24 изтребителя на Аржентина. Ние сами вземаме това решение“, подчерта министър Троелс Лунд Поулсен.

"Трябва да помогнем на САЩ"

Миналата година Дания започна процедура по прехвърляне на 19 бойни самолета на Украйна. Очаква се те да бъдат доставени по-късно тази година, но тъй като новите F-35 вече започват да заменят F-16, Дания може да предостави още повече самолети на Киев в дългосрочен план.

Официалният представител на партията по въпросите на отбраната Карстен Бах обаче подчерта, че именно САЩ решават къде да отидат самолетите, съобщава още местното радио.

„Бихме искали да видим тези изтребители дарени на Украйна в дългосрочен план, но трябва да кажа, че американците се съгласиха на компромис и ни позволиха да дарим някои от F-16 на Киев, и аз съм много щастлив от това,” казва Карстен Бах.

Говорителят на Датската народна партия Алекс Арендсен е доволен, че датското правителство скоро ще сключи споразумение с Аржентина. Още: За базите за F-16: Имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях

„Китай и Русия търсят приятелството и благоволението на други правителства чрез лъжи и подкупи. Така че ние сме много заинтересовани да помогнем на Съединените щати да запазят влиянието си с тази сделка“, каза Арендсен.

На въпрос дали самолетите могат да бъдат от полза за Украйна, министър Троелс Лунд Поулсен отговори: "Самият факт, че дарихме 19 изтребителя F-16 на Украйна, е нечуван принос. Затова няма нищо странно в това, че останалата част от нашите изтребители ще бъдат продадени на друга държава".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com